Jurnalist prahovean implicat în afaceri imobiliare. Noi detalii privind construirea ilegală a blocului din zona Hipodrom

Investigații| 21.08.2023| 11374| 2| Virgil Rădulescu

În urmă cu 5 luni, au fost efectuate percheziții la șapte adrese din Prahova și București, într-un dosar în care un dezvoltator imobiliar este suspectat că a ridicat un bloc în Ploiești fără să respecte prevederile autorizației de construire, potrivit IPJ Prahova. Dezvoltatorul imobiliar PFA Lupu Mărioara Domnica a bătut recordul național construind un bloc uimitor: clădirea are 30 de apartamente în plus faţă de numărul prevăzut în autorizaţia de construire! Și asta cu sprijinul reprezentanţilor Primăriei Ploieşti si al Prefecturii Prahova.

După dezvăluirile apărute în presă, în urma cărora organele de cercetare abilitate ar trebui să se sesizeze din oficiu, conform Codului de Procedură Penală, documentația de schimbare a destinației pentru imobilele situate pe Bulevardul București nr. 28 și repectiv nr. 28 K a dispărut curios din arhiva urbanistică ca în Triunghiul Bermudelor. Triunghiul dispariției pare a fi între aparatul primarului (edilul fiind la butoane), Direcția Generală de Dezvoltare Urbană Ploiești și U.A.T. Ploiești.

„În fapt, reprezentanţii unui operator economic, în perioada 2018-2022, ar fi construit un bloc de locuinţe, în municipiul Ploieşti, fără a respecta prevederile autorizaţiilor de construire şi ar fi falsificat mai multe înscrisuri, pe care le-ar fi utilizat, atât în faţa autorităţilor publice locale, pentru înscrierea dreptului de proprietate asupra imobilului, cât şi la notarul public, pentru vânzarea apartamentelor”, conform unui comunicat dat  acum cinci luni de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.

Cinci persoane au fost duse la audieri, cercetările fiind continuate în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, fals în declaraţii, uz de fals şi fals intelectual.

Autorizaţia iniţială a fost emisă pentru realizarea, în zona Hipodromului din municipiul Ploieşti, a unui imobil de birouri cu regimul de înălţime P+8. Ulterior, în 2020, dezvoltatorul a cerut modificarea autorizaţiei iniţiale, cu nivelul cotei de fundare şi cu modificarea înălţimii interioare a nivelelor. Mai mult, dezvoltatorul imobiliar s-a „lungit” mai mult decât îl ținea PUZ și a construit, ilegal, și pe spațiul verde.

„Nu au respectat autorizaţia pentru că etajul 8 nu a avut înălţimea de 3,40, fapt pe care l-am constatat pe teren. În plus, nici etajul tehnic nu avea înălţimea de 1,80, cum era prevăzut, ci ambele etaje aveau 2,50 m. De asemenea, etajul 9, care trebuia să fie tehnic, este compartimentat şi i s-a dat o utilitate, aici fiind realizate, cel mai probabil, 30 de apartamente, fiind vorba despre un bloc cu două scări”, a explicat, la acea vreme, arhitectul şef al Ploieştiului, Veronica Rădună.

Surse din piaţa imobiliară au precizat că apartamente din respectivul bloc de locuinţe au fost deja contractate. Ca să vândă cele 30 de apartamente edificate ilegal, dezvoltatorul imobiliar ar fi falsificat o serie de acte, potrivit anchetatorilor.

Procurorii au informaţii potrivit cărora dezvoltatorii au fost ajutaţi de reprezentanţii Primăriei și de mai mulţi notari publici pentru a construi zeci de apartamente în plus și pentru a le vinde. Reprezentanţii instituţiilor statului au închis ochii întrucât mai multe persoane publice au primit apartamente, câteva dintre ele cu titlu curios de gratuit, potrivit presei locale.

Potrivit unor informații susținute cu dovezi certe, primite pe adresa redacției Găzarul, unul dintre mediatorii înțelegerii tacite dintre familia Lupu și Primărie care vizează vânzarea de apartamente din blocul construit ilegal este jurnalistul Cătălin Stavri, un apropiat al primarului Volosevici.

Cătălin Stavri:

Lupu:

Deocamdată, în acte, mulți sunt proprietari, iar aceștia riscă să rămână fără case, dacă nu se va găsi o soluţie astfel încât construcţia să primească avizul final. Pe de altă parte, chiria pentru un apartament la etajul 9 este de 350 de euro.

Până la finalizarea dosarului, dezvoltatorul riscă doar o amendă de maximum 250.000 de lei.

D.I.G.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

2 Responses to Jurnalist prahovean implicat în afaceri imobiliare. Noi detalii privind construirea ilegală a blocului din zona Hipodrom

  1. Dan-Mircea Moisan spune:

    Parcul cu statuia lui Mihai Viteazu mai rămâne…???
    Văd că au început construcții și aici.

  2. […] cum am promis, revenim cu detalii din denunțurile ajunse în fața procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *