Fostul șef al SRI Prahova, Sabin Iancu, implicat în afacerea explozivă Caracal-Crevedia. Șeful unei alte direcții regionale din cadrul SRI s-a pensionat… discret

Investigații| 06.09.2023| 7159| 0| Gazarul

Ies la iveală noi detalii după tragedia de la Crevedia! Potrivit informațiilor apărute recent în presă, generalul Sabin Iancu, șeful SRI Oltenia, își convoca la „ședințe de lucru” subalternii, ofițeri operativi, în cârciumile de lux din Craiova, în timp ce se afla la masă cu afaceriști locali. Printre aceștia, și Cristian Berceanu, asociat al familiei Doldurea în firmele de GPL.

Sabin Iancu a intrat la Facultatea de Psihosociologie a Academiei SRI în anul 1994. După o carieră de ofițer operativ, avea să fie numit șef al SRI Teleorman. Ulterior, a ajuns la conducerea SRI Prahova, județul nostru fiind celebru pentru malversațiunile în care au fost implicați, de-a lungul timpului, șefii serviciului secret. Astfel că nici Sabin Iancu nu se putea abate de la obiceiurile predecesorilor săi.

Structura județeană SRI Prahova este cea mai importantă din România întrucât în acest județ sunt concentrate cele mai mari afaceri strategice din țară, de care serviciul de informații nu este deloc străin. În Prahova, binomul SRI – DNA a cunoscut apogeul existenței sale pe baza protocoalelor ilegale de colaborare, la DNA Ploiești fiind operate în ultimii ani cele mai mediatizate dosare (Ponta, Ghiță, Cosma, Blaga, Blair etc).

Protejat, în trecut, de generalul Florian Coldea, eternul număr doi din SRI, Sabin Iancu a ajuns sub aripa protectoare a nașului său, generalul Adrian Ciocîrlan, unul din adjuncții actuali ai Serviciului Român de Informații.

Sebastian Ghiță a susținut, acum câțiva ani, că Sabin Iancu, pe atunci colonel, l-a selectat pe procurorul Mircea Negulescu, zis „Portocală” pentru a face treburile murdare ale justiției și serviciului secret. Rețeta era simplă: măsluind dosare și folosindu-se de martori și denunțători falși sau de unii șantajați să dea declarații „dictate”.

Pe față sau față în față, între Iancu și Negulescu se înfiripase o dulce „frăție”. Pe când era la Parchet pe cai mari, Negulescu le spunea acoliților săi că știe faptul că Marin Constantin (foșt șef al SRI Prahova) îi „udă florile” din birou, cu referire la microfoane, dar o să vină vremea să se ocupe și de el. Ulterior, Marin a fost schimbat cu Sabin.

În urma scandalului din Prahova, colonelul Sabin Iancu a devenit cunoscut opiniei publice, dar a fost retras din funcția de șef al SRI Prahova, în mai 2017. La scurt timp, directorul SRI de atunci, Eduard Hellvig, l-a numit la conducerea SRI București, cea mai valoroasă structură de informații din cadrul serviciului secret.

După ce, în septembrie 2019, Serviciul Român de Informații s-a reorganizat în format regional, colonelul Sabin Iancu a renunțat la șefia SRI București pentru a fi numit șeful Direcției de Informații Regionale Oltenia, structură care gestionează județele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea. Sediul central al DIR Oltenia a fost stabilit la Craiova. Între timp, colonelul Sabin Iancu a fost avansat la gradul de general.

În fieful oltenesc, Sabin Iancu, zis „Sucă de Băilești”, apare într-o poză alături de pesedistul Ovidiu Aurelian Flori, fost primar al localității doljene Ișalnița și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, dar și naș al celebrului cuplu Lia Olguța Vasilescu, șefa Primăriei Craiova și Claudiu Manda, europarlamentar PSD.

Un alt apropiat al generalului Sabin Iancu este Ionuț Pîrvulescu, culmea, fost denunțător al primarului Olguța Vasilescu. După ce Tribunalul București a decis să excludă din dosar mai multe declarații de martor, inclusiv denunțul – declarație făcut de Ionuț Pîrvulescu, se pare că cei doi au dat la pace.

„Vreau să îi mulțumesc și lui Ionuț Pîrvulescu pentru modul în care s-a comportat, iar acum e atacat pe nedrept de multe persoane care au înțeles că el a fost denunțător în cazul meu și că m-a înregistrat. A dat o declarație, luată în condiții ilegale de procuror, după cum a admis și instanța, și a fost înregistrat, la rândul lui, de altă persoană, tot în condiții ilegale”, spunea primarul Lia Olguța Vasilescu, citată de publicația defapt.ro.

Potrivit sursei citate, chiar i-a mulțumit, în anul 2017, iar după ce Claudiu Manda a fost numit președinte al Comisiei Permanente pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, Pîrvulescu a fost numit consultant parlamentar al lui Claudiu Manda. Ulterior, cu ajutorului cuplului Claudiu Manda – Olguța Vasilescu, a fost numit director al High – Tech Industry Park Craiova SA, societate deținută de Consiliul Județean Dolj.

Atunci când vorbește despre generalul Sabin Iancu, Pîrvulescu spune că este „fratele” lui.

Din anturajul generalului Sabin Iancu face parte și Claudia Delia Ciucă, director executiv în Primăria Municipiului Craiova și o apropiată a primarului Lia Olguța Vasilescu.

Defapt.ro a dezvăluit că generalul Sabin Iancu a avut întâlniri de taină cu afaceristul mason Cristi Berceanu, unul dintre patronii ADE Gas (firmă ale cărei cisterne se aflau tot timpul parcate la Crevedia), la restaurantul lui Berceanu, Epoca Stake House din Craiova.  Cristi Berceanu este unul dintre cei trei asociați ai firmei ADE Gas și a declarant, pentru defapt.ro, că cisternele care au explodat la Crevedia nu aparțin firmei la care este asociat, ci firmei Flagas, controlată de milionarul Ionuț Daniel Doldurea, fiul primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea. Însă, Berceanu nu a reușit să explice prezența, din ultimii trei ani, a cisternelor ADE Gas la stația GPL ilegală din Crevedia.

Membru al masoneriei române, Cristi Berceanu a avut în ultima perioadă mai multe întâlniri cu generalul Sabin Iancu, șeful Direcției Regionale de Informații Oltenia.

O altă cârciumă preferată de general pentru „ședințe operative” cu subalternii și afaceriștii olteni este Trattoria Trevi din Craiova, unde Sabin Iancu a fost fotografiat alături de doi dintre subalternii săi, dar și de afaceristul milionar Ionuț Ștefan și conferențiarul universitar Cosmin Fratostițeanu.

Ionuț Ștefan controlează societatea Diversinst, specializată în proiectarea și execuția sistemelor de distribuție a gazelor naturale, dar și în lucrări de apă-canal și instalații conexe. De pe site-ul firmei aflăm că a montat peste 1.000 km de conducte gaze naturale și peste 15.000 de branșamente de gaze naturale. Firma Diversinst a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de peste 32,1 milioane lei și un profit declarat de 5,27 milioane lei, conform defapt.ro.

Dacă derulăm în timp, presa locală relata că prima firmă sosită în Craiova, după preluarea funcției de Șef S.R.I la Dolj de către pe atunci colonelul Sabin Iancu, a fost Ansamble Catering & Services SRL căreia i-a fost încredințat contractul de servicii catering la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova înainte de a-și deschide un punct de lucru. Asta la un preț de peste două ori mai mare decât cel pe care spitalul îl avea asigurat și în condițiile în care firma nu era autorizată sanitar de către DSP Dolj și nici sanitar-veterinar și de siguranța alimentară de către D.S.V.S.A Dolj. Nici obligațiile de plată către ANAF nu erau achitate, situație în raport de care niciunui operator economic nu-i poate fi încredințat un contract de achiziție publică mai ales direct, fără licitație, conform prevederilor legale. Societatea, înființată pe numele unui cetățean născut în Coasta de Fildeș, Africa și cu domiciliul declarat fictiv în Casablanca, Maroc, anume Bonnot Francois Louis Maurice, avea și calitate de administrator adică neresponsabil de niciun fel de fapte ca evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare atâta timp cât nu este de găsit sau pur și simplu nu există.

La începutul acestui an, omul de afaceri Ionuț-Doru Chelu sesiza procurorului general de la acea vreme, Gabriela Scutea, despre existența unor fapte penale comise în Craiova de un grup infracțional compus din judecători, procurori, avocați, polițiști, foști și actuali ofițeri SRI, funcționari publici, oameni de afaceri și interlopi. În sesizare se menționa că acest grup infracțional din Craiova este dirijat de către președintele Curții de Apel Craiova, Adrian Glugă, nimeni altul decât vărul fostului șef al IP Constanța, Constantin Adrian Glugă, cel care a trebuit să renunțe la funcție în urma scandalului cu șoferul drogat care a ucis doi tineri la 2 Mai.

„Glugă Adrian, în prezent președintele Curții de Apel Craiova, este un personaj cheie, având un rol determinant în protejarea grupurilor infracționale. Din poziția de procuror șef al DIICOT Craiova a protejat infractori și a fabricat dosare mai multor persoane considerate incomode”, se menționează în sesizarea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, în sesizare se mai precizează că din acest grup dirijat de Adrian Glugă face parte și edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, dar generalul SRL, Sabin Iancu, comandantul DRI Oltenia.

Oameni care nu aveau ce căuta în astfel de relații „de afaceri”, cum este Sabin Iancu, șeful SRI Oltenia, și Ristea Priboi, fost colonel în Securitatea comunistă, sunt în preajma afacerii cu GPL. Dacă nu vor să se facă de rîs și să arunce în derizoriu și această tragedie, cum au făcut și în „Dosarul Colectiv”, anchetatorii ar trebui să ia în calcul toate pistele pentru a-i demasca pe toți cei vinovați de tragedia de la Crevedia.

Sursa: defapt.ro

Șeful Direcției Regionale Muntenia din SRI s-a pensionat… discret

Controversatul colonel Claudiu Cristian Croitoru, șeful Direcției Regionale Muntenia (DJI Prahova, DJI Brasov, DJI Dambovita, DJI Arges, DJI Teleorman) din cadrul SRI a înaintat cererea de pensionare, potrivit informațiilor primite de Găzarul.ro. Nu știm dacă nu a mai avut răbdare să fie înaintat în grad sau dacă încă îi mai atârna de trese dosarul de urmarire penală pentru contrafacerea unor probe pentru DNA (stenograme) în cazul lui Paltin Sturdza.

Tribunalul Militar Cluj a decis, în data de 31 iulie 2018, ca 12 ofiţeri SRI de la SRI Braşov, între care și șeful acestei instituții, colonelul Claudiu Cristian Croitoru, să fie urmăriţi penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual şi abuz în serviciu.

Ofiţerii SRI vor fi cercetaţi penal după ce au făcut modificări grosolane în transcrierea mai multor note de redare a unor convorbiri purtate de Paltin Sturdza cu alte persoane, note care au constituit probe într-un dosar penal de la DNA Braşov. Astfel, coloneii Claudiu Cristian Croitoru (şeful SRI Braşov), Lucian Enache, Marius Constantin Băcioiu, Iulian Drăgan, Marius Teacă, maiorii Dragoş Buly, Arthur Nicolcioiu, Zoltan Attila Dărăguş, Valentin Coşman şi căpitanii Mariana Chiţuc, Adrian Grosu şi Radu Dogaru au efectuat aceste transcrieri în care au consemnat cuvinte sau chiar fraze care nu au fost rostite de Paltin Sturdza sau celelalte persoane implicate în acest dosar.

„Tribunalul Militar Cluj admite plângerea formulată de petenţii Sturdza Paltin Gheorghe şi Sturdza Gabriela Rodica împotriva ordonanţei din data de 22 noiembrie 2017 emisă în dosarul nr.6/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare şi a ordonanţei din data de 08 ianuarie 2018 emisă în dosarul nr.40/II/2/2017 de către procurorul militar şef al Secţiei Parchetelor Militare, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Desfiinţează ordonanţele atacate şi trimite cauza la procuror pentru completarea urmăririi penale sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi constituirea unui grup infracţional organizat, precum şi efectuarea de cercetări sub aspectul infracţiunilor reclamate de petenţi, respectiv de violarea vieţii private şi violarea secretului corespondenţei”, se arată în decizia emisă în data de 31 iulie.

Cei în cauză sunt cercetați penal după ce au falsificat transcrierea mai multor interceptări din dosarul ”Sturdza-Ceteraș”, note de redare ce au constituit probe într-un dosar penal de la DNA Brașov. Ofițerii SRI menționați mai sus, împreună cu procurorul DNA, Iulian Nica au efectuat transcrieri trunchiate și falsificate ale convorbirilor telefonice purtate de Paltin Sturdza cu alte persoane. Spre exemplu în loc de cuvântul „faza“ în stenogramele depuse la dosar apărea cuvântul „șpaga“.

Ca urmare a acestor transcrieri ale convorbirilor telefonice, Sturdza a depus în iunie 2015 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere împotriva procurorului DNA Iulian Nica și a ofițerilor de poliție judiciară de la DNA Brașov pentru redările falsificate alte înregistrărilor făcute de el și care au fost ridicate cu ocazia percheziției domiciliare.

D.I.G.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *