De sărbători, ar trebui să fim moderați și atenți la cum combinăm alimentele, spune asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist nefrologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Medicul a explicat că la masa de Paște nu trebuie exclus niciun aliment tradițional, însă a recomandat moderație, notează stirileprotv.ro. „Putem începe dimineața cu drob și cu ou, ou fiert, ou fără maioneză. Nu la aceeași masă trebuie să mâncăm și carne de miel, și sarmale, și maioneze, și salate. Putem să punem lângă acest ou și lângă drob, culoare. Culoare care să vină din legume crude. Legumele crude adaugă un plus de vitamine, de minerale și trebuie incluse, indiferent că vorbim de o masă principală sau, de ce nu, de gustare, când putem asocia 2-3 morcovi cu 1-2 biscuiți integrali”.
Tot în perioada Paștelui, putem menține regula de trei mese principale și două gustări, recomandă specialistul.
Ca gustare recomandă cozonacul și apoi pasca. „Am avut la prima gustare o bucățică de cozonac, putem să lăsăm pasca la a doua gustare. Sau invers, să le schimbăm între ele. Deci nu împreună. Tot maratonul ăsta culinar, începând de sâmbătă până marți, este până la urmă un maraton culinar dacă nu punem în prim plan să ne bucurăm de familie, să ne bucurăm de clipele petrecute cu cei dragi și mai puțin să fie un motiv de bucurie ce mâncăm”.
Recomandări pentru masa de prânz de Paște.
„Masa de prânz ar trebui să fie cea care este cu sarmale sau cu friptură de miel. Sarmalele pot să fie pregătite cu o carne mai puțin grasă, carne de pui, carne de curcan. Ar trebui să fie adaptate porțiile, fie că vorbim de adulți sau de copii, pentru că avem și copiii lângă noi. Și venim la vedeta acestei perioade, la carnea de miel. Carnea de miel este o carne grea, este o carne care o consumăm ocazional și ar fi indicat să nu o consumăm sub formă prăjită. O carne de miel la cuptor, o carne mai slabă de miel la cuptor, lângă ea să aducem un aport de legume, putem să o servim cu o salată verde și cu o felie de pâine integrală, pentru că nu trebuie să uităm și de carbohidrați. Și iată că din nou facem farfuria perfectă. Un sfert proteină, un sfert carbohidrat complex și pe jumătate de farfurie, aducem legumele. Farfuria perfectă, cum am spus mai devreme, trebuie să includă pe jumătate din ea legume. Puteți să includeți legume la abur, puteți brocoli să includeți. Salata a fost doar un exemplu”, a mai precizat Andra Balcangiu-Stroescu.
Cât despre băuturile carbogazoase, nutriționiștii nu le recomandă și evident, nici excesul de alcool. În plus, o plimbare, puțină mișcare în aer liber va face din această perioadă o minivacanță relaxantă alături de cei dragi.
Lasă un răspuns