Corupție la nivel înalt! Ancheta PE vizează și trei actuali sau foști europarlamentari români

Investigații| 14.03.2025| 350| 0| Virgil Rădulescu

Un nou scandal de corupție zguduie Parlamentul European, iar nume importante ale politicii românești se regăsesc pe lista celor anchetați. După valul de arestări din dosarul „Qatargate”, procurorii federali belgieni au anunțat recent efectuarea a peste 20 de percheziții în Belgia și Portugalia, vizând legături suspecte între eurodeputați și gigantul chinez Huawei.

Printre cei vizați apar și trei europarlamentari români: Daniel Buda (PNL), Cristian Bușoi (PNL) și Tudor Ciuhodaru (PSD).

Parchetul federal belgian investighează suspiciuni de corupție, spălare de bani și falsificare de documente, infracțiuni care ar fi fost comise sub masca activităților de lobby din partea Huawei.

Procurorii suspectează că eurodeputații vizați ar fi fost recompensați cu bani cash, invitații la evenimente exclusiviste, călătorii de lux și alte beneficii pentru a influența deciziile Parlamentului European în favoarea companiei chineze.

Potrivit publicației belgiene Le Soir, ancheta a scos la iveală o rețea bine organizată, formată din eurodeputați, consilieri politici și intermediari, care ar fi susținut activ interesele Huawei în schimbul unor sume de bani și favoruri materiale.

Poliția belgiană a efectuat raiduri la sediul Huawei din Bruxelles și a confiscat documente ce ar putea confirma aceste legături suspecte.

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, unul dintre cei mai bogați oameni politici din Parlamentul European, se află în centrul atenției anchetatorilor și nu doar pentru relațiile cu Huawei.

Acesta a recunoscut, în urmă cu doi ani, că a călătorit în 2020 la Doha, Qatar, pe banii guvernului qatarez, într-o vizită de business class alături de eurodeputata greacă Eva Kaili. Kaili, arestată în decembrie 2022 și reținută până de curând sub suspiciunea de corupție, a fost prinsă cu sute de mii de euro cash, bani suspectați că ar proveni din mita oferită de oficiali qatarezi pentru influențarea deciziilor din Parlamentul European.

Bușoi, în vârstă de 44 de ani, a acumulat o avere impresionantă, conform declarației sale de avere. Deține mai multe terenuri, apartamente în București și Bruxelles, o casă de vacanță și active financiare considerabile, inclusiv peste 1,4 milioane de euro acordați împrumut unor societăți și persoane fizice. Totodată, are și datorii de 750.000 de euro.

Deși Bușoi nu a fost până acum acuzat oficial, faptele sale trezesc suspiciuni asupra integrității sale și a relațiilor sale cu guverne străine suspectate de practici de lobby agresiv.

Scandalul Huawei vine la doar doi ani după afacerea Qatargate, în care mai mulți oficiali europeni au fost investigați pentru că ar fi primit mită de la Qatar și Maroc.

Parlamentul European a anunțat că va coopera cu anchetatorii, iar presiunea asupra președintei PE, Roberta Metsola, de a lua măsuri decisive este tot mai mare.

Manon Aubrey, liderul grupului Stângii din Parlamentul European, a declarat: „Acuzațiile sunt extrem de grave și expun din nou eșecul instituțiilor europene în asigurarea integrității reprezentanților săi.”

Daniel Freund, europarlamentar german din partea Verzilor, cere sancțiuni severe: „Corupția trebuie pedepsită aspru. Huawei ar trebui interzisă în incinta Parlamentului European până la finalizarea anchetei.”

Ancheta federală belgiană scoate la lumină nu doar posibile infracțiuni de corupție, dar și un tipar al influenței exercitate de guverne străine și corporații asupra deciziilor europene.

De la Qatar la Huawei, aceste cazuri sugerează că Parlamentul European este vulnerabil la ingerințe externe, punând sub semnul întrebării integritatea procesului decizional.

Pentru moment, niciun europarlamentar nu a fost reținut oficial, dar ancheta este departe de a se încheia. Pe măsură ce procurorii belgieni analizează documentele confiscate, vom vedea dacă numele românilor implicați vor ajunge în centrul unui nou val de arestări și dacă aceste dezvăluiri vor duce la reforme în mecanismele de lobby ale Uniunii Europene.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *