În inimioara democrației mioritice, unde legile sunt mestecate cu o dexteritate remarcabilă și servite la temperaturi discutabile, s-a produs o dramă de proporții culinare! Restaurantul Parlamentului, acel sanctuar gastronomic unde stomacurile delicate ale aleșilor noștri cu burți mari se desfătau în mâncăruri fine, a fost închis de către ANPC. Motivul? Un meniu ceva mai îndrăzneț decât prevede legea.
Să ne imaginăm scena… în loc de tradiționala ciorbă de burtă, parlamentarii erau răsfățați cu un veritabil ghiveci toxic, precum legile germinate de aleșii neamului. Pastrama de vită boierească avea un pedigree incert, carnea tocată de pui se odihnea în propria sa expirare, iar ardeii umpluți cu forța trăiau un suspans existențial fără etichetă de valabilitate.

Pentru un popor călit cu „tradiția” alimentelor expirate din supermarket, această veste n-ar trebui să fie o surpriză, dar când masa de prânz a celor care fac legile ajunge să fie mai periculoasă decât legile lor, e clar că avem o problemă!
Dar ce-ar fi un festin fără un decor potrivit? Bucătăria restaurantului era o veritabilă operă de artă modernă: frigidere neigienizate, hote ce păstrau amintiri grase ale guvernărilor trecute, iar sistemul de ventilație se transformase într-un ecosistem autonom. Într-un colț, gândaci de bucătărie, că nu aveau sufragerie să migreze, probabil desemnați secretari de stat în domeniul igienei, supravegheau îndeaproape, vigilenți, fiecare preparat.

Aaa, frigiderul cu băuturi răcoritoare? Adevărata minune a democrației culinare, adică un spațiu multi-funcțional unde sosurile stăteau cot la cot cu materiile prime, într-o căldură blândă de peste 6°C, ca într-un iglu cu centrală termică. De ce să fie ținute toate alimentele la temperaturi corespunzătoare când se poate opta pentru o loterie alimentară?
Nu putem trece cu vederea nici dotările restaurantului. Ustensilele, la fel ca și politicienii gurmanzi, erau atât de uzate, încât probabil au fost martore la toate moțiunile de cenzură din ultimii ani. Tăvile de coacere purtau cicatricile arsurilor din bătăliile culinare, iar lada congelator era un veritabil peisaj polar, plin de ghețari murdari și impurități preistorice.
Sancțiunile impuse de ANPC? 72.000 de lei – o sumă care probabil acoperă doar bugetul de șervețele al unui parlamentar în sesiune. Și, evident, măsura supremă prin închiderea restaurantului pe o perioadă de până la 6 luni.
Nu-i nimic, aleșii noștri pot lua o pauză și să guste adevăratele delicii ale democrației cum ar fi meniul zilei din oraș, servit la prețuri de muritor de rând sau să sacrifice pe altarul foamei patru mici stropiți cu muștar. Cine știe, poate așa vor înțelege mai bine și gustul realității românești din teritoriu.
Până atunci, să ridicăm un pahar (de apă, căci frigiderele sunt încă în carantină) pentru acest episod de reality-show culinar de la Palatul Parlamentului. Poftă bună și, mai ales, multă sănătate!
În fond, apa trece, bolovanii rămân!
Lasă un răspuns