Cât de periculoase sunt căștile audio

Sănătate| 06.02.2025| 182| 0| Petrache Ecaterina

Pe străzi, în parcuri, mijloace de transport, mall -uri, etc., vedem zilnic oameni cu căștile pe urechi, în special tineri. Din păcate, pe lângă faptul că nu sunt atenți în jur, în special când traversează, purtate prea mult timp, pot avea efecte negative asupra auzului.

Căștile purtate prea mult timp scad așa-numita frecvență de conversație, spun medicii. Asta înseamnă că, la purtarea unei conversații, aceasta nu este înțeleasă perfect. Conform specialiștilor, această situație arată deficiența nervului auditiv și apare frecvent în cazul tinerilor care poartă căști peste 10 ore pe zi. „Poartă căști permanent, în care sunt mulți decibeli. Se distrug senzori din urechea internă, din nervul auditiv. Este un proces lung, dar prin repetitivitate. Se lasă cu distrugeri ireversibile.”, explică Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, pentru Protv.

Inițial, auzul scade pe frecvențe acute. „Pacientul sesizează că sunt afectate frecvențele de conversație pentru că nu aude la televizor. Într-o conversație începe să nu audă. E vorba de ce înțelegem printr-o conversație, mulți pacienți aud zgomote, dar nu reușesc să înțeleagă”, explică medicul. „În momentul în care ești hipoacuzic, creierul nu mai funcționează pe o anumită zonă, depui efort să înțelegi. Un aparat auditiv e și un tratament pentru ureche, stimulează nervul auditiv și îl menține în funcție ca și cum ai face sport. Practic, auzul îți antrenează creierul. Aparatele auditive din ziua de astăzi sunt mici și discrete, confecționate pe canalul auditiv al pacientului, astfel încât ceilalți să nu observe că porți un aparat auditiv”, declară audiologul Ionuț Ștefănescu.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *