Un recent raport arată că peste o treime dintre elevii din clasele primare și aproximativ 50% dintre liceenii din România sunt afectați de analfabetism numeric, adică sunt incapabili să înțeleagă și să folosească matematica în diverse contexte zilnice.
Studiul, realizat de Asociația pentru Valori în Educație (AVE România) și Brio, a analizat populația școlară din toate ciclurile de învățământ, primar, gimnazial și liceal, concluzionând că analfabetismul numeric se regăsește la peste o treime (36%) dintre elevi, în jur de 16% având dificultăți semnificative. Analfabetismul numeric se referă la incapacitatea unei persoane de a înțelege și utiliza concepte matematice de bază în viața de zi cu zi, cum ar fi efectuarea calculelor simple, interpretarea graficelor, gestionarea banilor sau înțelegerea procentelor și a statisticilor. Raportul arată că, din păcate, acest fenomen crește constant, de la o pondere de 25% la clasele primare, la 36% la gimnaziu și la 46% la clasele liceale. În urma prezentării raportului, Ministrul David a reacționat: “Este clar că nu arată bine, eu am şi spus acum când am pus în dezbatere planurile-cadru pentru învăţământul liceal, am spus că mie mi se pare că noi predăm mult, prost şi foarte centralizat. Şi ar trebui să gândim ce facem, pentru că este inacceptabil în clasa XII-a să ai spre 50% oameni care au această formă de analfabetism funcţional în zona numeraţiei. Este ceva de neacceptat pentru o şcoală. Te şi întrebi: ce face şcoala?”, a declarat oficialul, citat de News.ro.
Raportul mai arată că, procentul este mai ridicat în mediul rural față de urban, 58% – 22%, și că băieții prezintă, în general, un nivel mai bun de funcționalitate numerică față de fete, diferența fiind constantă de la un ciclu școlar la altul. Studiul a fost realizat pe 600 de școli din țară, în perioada octombrie – decembrie 2024.
Lasă un răspuns