Petre Roman despre anularea alegerilor prezidențiale din 2024 și relația sa cu Călin Georgescu

Politică| 02.02.2025| 494| 0| Virgil Rădulescu

Fostul prim-ministru al României, Petre Roman, și-a exprimat recent opinia referitoare la anularea alegerilor prezidențiale din 2024, o decizie fără precedent care a stârnit controverse majore în spațiul public. De asemenea, Roman a vorbit și despre relația sa cu Călin Georgescu, candidatul independent care a surprins prin performanța sa în primul tur al scrutinului.

Într-un interviu acordat Fanatik, Petre Roman a subliniat că blocarea alegerilor reprezintă o decizie cu un puternic substrat politic, care afectează grav democrația din România.

„Eu cred că am avut deja alegeri. Că au fost blocate, e strict de ordin politic, de voință politică. O chestiune discutabilă. Constat că mulți oameni vin să mă întrebe și nu am întâlnit astfel pe nimeni care să fie de acord”, a declarat fostul premier.

Roman consideră că procesul electoral reflectă voința cetățenilor și că orice intervenție politică în desfășurarea acestuia subminează încrederea publicului în instituțiile democratice.

Decizia de anulare a alegerilor prezidențiale a fost luată de Curtea Constituțională a României (CCR) înainte de turul al doilea, pe fondul unor acuzații de viciere a rezultatului prin ingerințe externe și finanțare ilegală a campaniei lui Călin Georgescu.

Documente desecretizate ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au stat la baza acestei hotărâri, confirmând existența unor nereguli majore în procesul electoral.

Cu toate acestea, mulți critici ai deciziei, inclusiv Petre Roman, pun sub semnul întrebării necesitatea anulării alegerilor, având în vedere că primul tur s-a desfășurat fără incidente majore raportate public.

Călin Georgescu, candidat independent, a reușit să depășească reprezentanții marilor partide precum PSD, PNL, USR și AUR, obținând primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale. Deși ulterior a fost acuzat de finanțare ilegală și influențe externe, performanța sa a fost o surpriză politică majoră.

În ceea ce privește relația sa cu Georgescu, Petre Roman a recunoscut că îl cunoaște de multă vreme și că au colaborat în trecut:

„A fost acum mulți ani de atunci când a lucrat alături de mine și nu vreau să mă pronunț acum”, a declarat fostul premier.

Roman a evitat să comenteze calitățile politice ale lui Georgescu sau să intre în alte dezbateri legate de candidatura acestuia, subliniind că, în prezent, este concentrat pe cercetarea științifică și că nu intenționează să revină în prim-planul politicii.

Legătura dintre cei doi datează de mai mulți ani. În 2003, jurnaliștii de la România Liberă au relatat despre lansarea Societății Române pentru Democrație, un proiect în care Petre Roman și Călin Georgescu au avut un rol activ.

La acea vreme, Georgescu era considerat un apropiat al Palatului Cotroceni și avea conexiuni puternice în mediul politic, inclusiv prin intermediul lui Sergiu Celac, fost ministru de externe și traducător al lui Nicolae Ceaușescu.

De asemenea, Georgescu a fost asociat cu Octav Cozmâncă, fost ministru al administrației publice, despre care se spunea că îl sprijinea în cariera politică.

Fostul premier a fost o figură centrală în politica românească post-decembristă. Petre Roman a ocupat funcția de prim-ministru al României între 1989 și 1991, fiind unul dintre liderii Frontului Salvării Naționale și ulterior fondatorul Partidului Democrat.

Deși nu a candidat niciodată pentru funcția de președinte, Roman a recunoscut recent că nu a luat cea mai bună decizie în 1992, când ar fi avut șansa să își prezinte un proiect de țară pentru tranziția la economia de piață.

Proiectul, numit „Schița Strategiei”, propunea un plan ambițios de dezvoltare economică pentru România, dar nu a fost implementat deoarece Roman nu a intrat în cursa prezidențială.

Astăzi, Petre Roman privește cu rezervă scena politică, fiind mai degrabă preocupat de activitatea sa academică.

Anularea alegerilor prezidențiale din 2024 rămâne un subiect extrem de controversat, decizia Curții Constituționale creând un precedent periculos, iar ascensiunea lui Călin Georgescu și relațiile sale din trecut cu figuri marcante ale politicii românești ridică întrebări despre influențele care au modelat scena electorală.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *