Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, s-a prezentat astăzi, la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în dosarul în care este cercetat pentru multiple infracțiuni de corupție.
Edilul a depus documentele de proprietate pentru un imobil deținut de mama sa, cu acordul acesteia, pentru a acoperi cauțiunea impusă de procurori, în valoare de 600.000 de lei, au precizat surse judiciare.
Procurorii DNA au dispus, încă din 23 ianuarie, punerea sub control judiciar a lui Vlad Oprea, edilul orașului Sinaia, pentru mai multe infracțiuni, printre care:
- luare de mită în formă continuată,
- efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția publică,
- trafic de influență,
- fals în declarațiile de avere,
- abuz în serviciu,
- spălare de bani,
- executarea de lucrări de construcție fără autorizație legală.
Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie 2021 – februarie 2022, primarul ar fi pretins și primit indirect mită în valoare de 238.000 de euro, prin intermediul unor firme, pentru a facilita aprobarea documentațiilor necesare construirii unui hotel/aparthotel în Sinaia.
Anchetatorii susțin că o parte din acești bani au fost folosiți pentru achiziționarea unei stații de betoane din Turcia, în valoare de 133.800 de euro, printr-o firmă administrată de mama sa.
În perioada controlului judiciar, Vlad Oprea nu are voie să părăsească teritoriul României fără acordul DNA, să comunice cu persoanele implicate în dosar și să se deplaseze la sediul Primăriei Sinaia. De asemenea, el nu poate exercita funcția de primar.
Procurorii susțin că Vlad Oprea a fost implicat direct în administrarea societății comerciale la care mama sa este asociat unic, luând decizii privind patrimoniul acesteia, efectuând plăți și dispunând achiziții și vânzări.
Veniturile firmei ar fi fost folosite inclusiv pentru construirea și mobilarea unei vile din Sinaia, care, deși figurează pe numele societății, este deținută în fapt de primar.
De asemenea, ancheta scoate la iveală activități neautorizate desfășurate de un restaurant din Sinaia, închiriat unei alte firme, fără autorizație de funcționare, cu acordul edilului. Ulterior, în 2024, Oprea ar fi facilitat închirierea pensiunii și restaurantului către o altă societate, în scopul obținerii de profit.
Într-o altă speță, anchetatorii susțin că Vlad Oprea ar fi disimulat proveniența unor fonduri obținute ilegal, utilizându-le pentru achiziția și restaurarea unui castel din Franța, transformat în hotel și pensiune.
Procurorii DNA mai afirmă că primarul a omis să declare în mod corect veniturile și proprietățile sale în declarațiile de avere.
DNA continuă investigațiile, urmând să stabilească dacă acuzațiile aduse primarului Vlad Oprea se confirmă în totalitate. În cazul unei condamnări, acesta riscă pedepse semnificative, inclusiv pierderea funcției publice.
Lasă un răspuns