Justiția din România marchează o premieră istorică în sistemul juridic, în urma unei decizii care implică celebra instituție financiară OTP Bank România.
Curtea de Apel București (CAB) a confirmat ordonanța de clasare emisă de DIICOT în controversatul dosar „OTP Bank-Ladin-Paxum”, motivând că nu se poate aplica o dublă sancțiune pentru aceeași faptă, conform principiului universal al dreptului „ne bis in idem”.
Cazul scoate la lumină fraude financiare de proporții, carențe în aplicarea legislației de combatere a spălării banilor și măsurile luate de autoritățile de reglementare.
Ancheta DIICOT a vizat fapte grave de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și abuz în serviciu.
În centrul scandalului se află OTP Bank România, care a fost implicată într-o schemă frauduloasă prin care s-au retras ilegal peste 11 milioane de euro din conturile companiei offshore Paxum Inc Belize.
Procurorii DIICOT au descoperit nereguli masive, inclusiv mii de litigii clasificate eronat, împrumuturi externalizate ilegal și comisioane percepute contrar legislației. Totuși, investigația a fost blocată de principiul „ne bis in idem”, care interzice pedepsirea aceleiași persoane pentru aceeași faptă, întrucât Banca Națională a României (BNR) aplicase deja o amendă de 500.000 de lei și măsuri corective.
Raportul BNR din iulie 2022 a scos la iveală încălcări flagrante ale legislației de către OTP Bank, printre care neîndeplinirea măsurilor de cunoaștere a clientelei (KYC) și procesarea defectuoasă a tranzacțiilor din contul Paxum Inc Belize. Mandatul legal al Raisei Ladin, cea care a retras sumele, încetase de drept, însă banca nu a sesizat neregulile evidente în documentația clientului.
Deși DIICOT a constatat că faptele descoperite ar fi permis trimiterea în judecată a OTP Bank și a angajaților săi, intervenția anterioară a BNR a făcut imposibilă continuarea procesului penal.
Principiul „ne bis in idem” a fost esențial în acest caz, asigurând că OTP Bank nu putea fi sancționată penal după ce primise deja o amendă administrativă pentru aceleași fapte. Acest principiu, recunoscut la nivel european prin Carta Drepturilor Fundamentale și Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a fost transpus și în legislația românească.
Conform DIICOT, sancțiunea administrativă aplicată de BNR a îndeplinit funcția punitivă și a determinat banca să implementeze măsuri corective pentru prevenirea unor incidente similare în viitor.
Frauda descoperită a generat o pagubă de peste 11 milioane de euro, iar reputația OTP Bank a avut de suferit. Totuși, banca a luat măsuri semnificative pentru a-și revizui procedurile interne, cum ar fi implementarea unor cerințe stricte de verificare a autenticității documentelor clienților și revizuirea reglementărilor privind gestionarea riscurilor.
În context, Banca Transilvania a preluat OTP Bank România în 2024, iar procesul de integrare va fi finalizat până la 28 februarie 2025.
Lasă un răspuns