Medicamente banale, responsabile pentru declanșarea depresiei

Sănătate| 09.12.2024| 177| 0| Petrache Ecaterina
Multe medicamente uzuale, printre care și pastilele pentru arsuri la stomac, ar putea provoca o stare de spirit scăzută. Inhibitorii pompei de protoni (IPP) care ajută la reducerea acidității gastrice, ca și omeprazolul și lansoprazolul, pot împiedica organismul să absoarbă în mod corespunzător vitamina B12 – un nutrient vital care se găsește în carne, pește, lactate, ouă și unele cereale îmbogățite și care menține sistemul nervos sănătos. Lipsa acesteia este o cauză cunoscută a problemelor psihologice care, potrivit NHS, pot varia de la „depresie ușoară sau anxietate până la confuzie și demență”. Broșurile care însoțesc medicamentele recunosc, de asemenea, riscul, îndemnând oamenii să își contacteze medicul dacă încep să se confrunte cu probleme de memorie, confuzie sau depresie în timpul tratamentului.

Un studiu, publicat în 2017 și bazat pe aproximativ 350 de persoane în vârstă, a constatat că aproximativ o șesime din cazurile de depresie ar putea fi atribuite utilizării IPP. „IPP pot bloca de la 80 % în sus producția de acid gastric”, a declarat pentru MailOnline Deborah Grayson, farmacist și expert în medicația IPP. Ea a adăugat: „ Organismul are nevoie de toate substanțele nutritive pentru a putea genera serotonina, „hormonul fericirii”, iar dacă nu le absorbim din alimente, atunci organismul nu poate crea hormonul. Această lipsă de serotonină este cea care poate declanșa depresia și starea de spirit scăzută“.

De riscul de depresie sunt legate și unele tipuri de antibiotice, medicamente administrate pentru a combate infecțiile bacteriene. Aceste legături se concentrează în special pe o clasă de antibiotice numite fluorochinolone, dintre care două sunt levofloxacina și ciprofloxacina, NHS declarând în mod specific că acestea pot declanșa o stare de spirit scăzută la aproximativ una din 100 de persoane cărora li s-a prescris ciprofloxacină. Cercetătorii au sugerat că ele ar putea modifica comunitatea de bacterii bune din intestin influențând astfel producția de hormoni care afectează starea de spirit din creier, crescând teoretic riscul de depresie. Acesta este motivul pentru care unor pacienți li se recomandă să ia probiotice, suplimente care conțin mostre de bacterii bune, pentru a le stimula microbiomul după un tratament cu antibiotice.

Alte clase de medicamente legate de acest risc sunt cele anticonvulsive și steroizii.

Medicii trebuie să analizeze dacă un medicament cauzează depresia sau dacă pacientul suferă de depresie din alt motiv care nu are legătură cu medicația, cum ar fi problemele din viața personală. Recomandarea este ca oamenii să nu înceteze să ia medicamente atunci când se confruntă cu un efect secundar precum depresia, ci să vorbească cu medicul de familie sau farmacistul.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *