Problemele majore persistă în Administrația Națională a Penitenciarelor: acorduri controversate și acuzații de corupție

Social| 30.11.2024| 966| 0| Virgil Rădulescu

Un val de nemulțumiri și controverse a izbucnit în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), după ce un polițist de penitenciare a semnalat, într-un comentariu publicat pe www.fsanp.ro, probleme legate de gestionarea minorilor deținuți și de presupuse acte de corupție în procesul de mutare al polițiștilor de penitenciare.

Un polițist de penitenciare, sub pseudonimul Ion, a acuzat într-un comentariu din data de 29 noiembrie 2024, pe directorul Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP), Marian ILIE, că ar fi semnat un protocol cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care ar permite polițiștilor să depună minorii deținuți în orice penitenciar, fără a mai fi obligați să-i transfere în centre educative.

Acest acord, despre care se susține că ar fi fost semnat în decembrie 2023 sau ianuarie 2024, a generat îngrijorări serioase în rândul polițiștilor de penitenciare, având în vedere că:

1. Penitenciarele din România sunt deja supraaglomerate, iar custodierea minorilor în astfel de condiții este dificilă și riscantă.

2. Protocolul afectează siguranța personalului din penitenciare și a minorilor deținuți, vulnerabilizând polițiștii de penitenciare.

Ion a criticat vehement decizia lui Marian ILIE, menționând că aceasta ar fi fost luată fără a ține cont de opiniile profesioniștilor din domeniu.

„Domnul Marian ILIE a fost preș în fața reprezentanților MAI și a semnat ca primarii… Acum, de exemplu, poliția poate depune minori aproape în toate penitenciarele… Băiatul ăsta distruge totul!”, a declarat polițistul.

Potrivit Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), această situație poate fi explicată prin două scenarii:

1. Slugărnicie – lipsa de rezistență în fața cerințelor MAI.

2. Habarnism – incompetența decidenților ANP în gestionarea unei astfel de probleme.

Indiferent de motiv, FSANP consideră că este datoria sa să reacționeze ferm pentru a evita ca polițiștii de penitenciare să suporte consecințele acestor decizii, potrivit președintelui Federației, Cosmin Dorobanțu.

Pe lângă problema protocolului cu MAI, o altă acuzație gravă vizează procesul de mutare a polițiștilor de penitenciare.

Într-o adresă oficială către directorul general al ANP, chestorul Dan HALCHIN, FSANP a semnalat suspiciuni de corupție în legătură cu mutările polițiștilor în interes de serviciu, în special în zona Olteniei.

Conform sesizării, există percepția că mutările în Penitenciarul Craiova costă aproximativ 3.000 de euro, o situație care erodează încrederea personalului în transparența și corectitudinea procesului organizat de ANP.

Pentru a restabili încrederea și transparența, FSANP a solicitat:

1. Suspendarea procesului de mutare al polițiștilor de penitenciare recent aprobați.

2. Revocarea deciziilor ilegale și lipsa de transparență în procesul de mutare.

3. Publicarea tuturor documentelor relevante privind mutările aprobate recent, dar și a celor efectuate din 2021 până în prezent.

4. Clarificarea criteriilor de decizie în procesul de mutare, inclusiv motivele pentru care acestea nu au fost discutate în consiliile de conducere.

Problemele semnalate în ANP, de la gestionarea minorilor deținuți până la acuzațiile de corupție în procesul de mutare, atrag atenția asupra necesității unor reforme structurale și a unui management mai transparent.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor cere răspunsuri clare și acțiuni imediate pentru a asigura respectarea drepturilor polițiștilor de penitenciare și pentru a proteja integritatea sistemului penitenciar din România.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *