Semnul de pe cartofi care arată că pot fi otrăvitori

Magazin| 01.11.2024| 470| 0| Petrache Ecaterina

Cartofii vechi ar putea dezvolta o toxina potențial letală, este avertismentul unui medic din Singapore. Conform acestuia, ar trebui să ne ferim de cartofii care au înmugurit și de cei care au devenit verzi. Aceste pete verzi de pe cartofi indică prezența toxinei solanină, care poate provoca simptome digestive dureroase, precum și halucinații, paralizie și chiar moartea în cazuri grave. Medicul spune că otrava poate fi, de asemenea, legată de germenii care se formează pe cartofii care sunt expuși unui mediu luminos. El prezintă cazul unei tinere care a mâncat un piure din astfel de cartofi și s-a trezit în toiul nopții vomitând și cu o durere de cap puternică. Când a ajuns la departamentul de urgență, medicii și-au dat seama că de la un cartof încolțit a făcut o intoxicație cu solanină – o neurotoxină din cartofi verzi și încolțiți.

Consumul unei cantități mari din aceștia (cartofi verzi sau încolțiți), poate provoca diaree, vărsături, dureri de cap, ritm cardiac neregulat și, în cazuri grave, moartea.

Germinarea, culoarea verde și un gust amar pot fi un semn al prezenței toxinei. Estimările privind cantitatea de solanină otrăvitoare variază, dar se consideră că o doză toxică este de 1 mg sau mai mult de solanină pe kilogram de greutate corporală, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.

Dacă totuși cartoful este ferm și germenii sunt mici, îndepărtarea lor poate ajuta la eliminarea toxinei. În mod similar, decojirea cartofilor poate contribui, de asemenea, la reducerea nivelului de solanină, deoarece compusul este cel mai concentrat chiar sub coajă.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *