Publicația Găzarul.ro a solicitat autorităților locale de competență, în speță Prefectura Prahova, Inspectoratul de Poliție Județean Prahova, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, Garda de Mediu, date privind verificările și anchetele acestora de a monitoriza și sancționa neregulile în domeniul exploatării agregatelor minerale și al gestionării deșeurilor, cu scopul de a proteja mediul și de a asigura respectarea strictă a legislației în vigoare.
Deocamdată, vă prezentăm situația analizei efectuate de IPJ Prahova
În cadrul acțiunilor desfășurate de autoritățile din județul Prahova pentru asigurarea respectării legislației în vigoare în domeniul exploatării și prelucrării agregatelor minerale, polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, în colaborare cu ingineri ai Administrației Naționale „Apele Române” și comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, au demarat o serie de verificări la punctele de lucru ale unor operatori economici din județ.

Acțiunile s-au desfășurat în contextul constituirii Comisiei mixte pentru verificarea modului de aplicare și respectare a actelor normative în acest domeniu, vizând respectarea reglementărilor de mediu și a celor legate de gospodărirea apelor.
Verificările din luna iulie
La data de 1 iulie 2024, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au participat la verificările unei societăți comerciale ce activează în domeniul exploatării agregatelor minerale.
Până în prezent, aceste verificări nu au fost finalizate, iar rezultatele vor fi comunicate la încheierea acestora. Totuși, la o altă societate verificată în aceeași perioadă, polițiștii au constatat că nu s-au comis infracțiuni sau contravenții, operatorul respectând legislația în vigoare.
Descoperirea deșeurilor neconforme la Bucov
La data de 6 august 2024, autoritățile au realizat o descoperire alarmantă la o fostă balastieră situată în comuna Bucov, satul Pleașa. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că societatea în cauză a depozitat, sub stratul de pământ, deșeuri periculoase de tip vată minerală și vată de sticlă galbenă.

Această acțiune constituie o infracțiune conform art. 66 lit. g din OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, deoarece eliminarea deșeurilor în spații neautorizate este ilegală. Secția de Poliție Rurală 3 Blejoi a deschis un dosar penal, continuându-se cercetările pentru tragerea la răspundere a celor vinovați.
Cauze penale privind incendiile de deșeuri
Pe lângă cazurile de nereguli din activitatea de exploatare a agregatelor minerale, în atenția polițiștilor se află și cazuri de incendiere a deșeurilor.
Între 1 septembrie 2023 și 30 septembrie 2024, la nivelul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Poliția orașului Boldești Scăeni, au fost deschise două dosare penale privind infracțiuni de incendiere a deșeurilor.
Aceste fapte sunt reglementate de art. 66 alin. 1 lit. e din OUG nr. 92/2021, urmând să se efectueze investigații pentru identificarea și sancționarea celor responsabili.
Restricții privind accesul la informații din anchete
Conform legislației, faza de urmărire penală nu este publică, iar informațiile referitoare la desfășurarea anchetelor penale pot fi comunicate doar anumitor persoane, în condițiile prevăzute de lege,
De asemenea, Legea nr. 544/2001 limitează accesul publicului la informațiile legate de procedurile judiciare aflate în desfășurare, dacă acestea periclitează rezultatul anchetei sau afectează dreptul la un proces echitabil, precizează IPJ Prahova.

Conform Directivei UE privind depozitele de deșeuri, țările UE trebuie să reducă și cantitatea de deșeuri municipale trimisă la gropile de gunoi până la 10% din totalul deșeurilor municipale generate până în 2035.
Conform obiectivelor UE, 60% din deșeurile colectate și tratate zilnic de municipalități trebuie să fie refolosite sau reciclate până în 2030.
Ieri, Un incendiu deșeuri (mase plastice) s-a produs în municipiul Ploiești, strada Palanca. Încă nu s-au stabilit cauzele producerii acestuia.
Lasă un răspuns