Victimele infracțiunilor pot primi un ajutor de urgență

Social| 19.07.2024| 322| 0| Petrache Ecaterina

Instanța a aprobat, pentru prima dată la noi în țară, solicitarea unei victime de acordare a unui avans din compensația financiară la care are dreptul. Persoanele care au avut de suferit în urma unor acțiuni violente îndreptate împotriva lor pot primi, conform legii, o compensație financiară. Prin HG 541 din în iunie 2023, s-a stabilit ca victimele infracțiunilor să poată primi, sub formă de voucher, un avans din compensația financiară, destinat acoperirii nevoilor de moment, printre care și pentru asigurarea hranei, transportului sau medicamentelor. Ajutorul de urgență are valoarea de până la cinci salarii minime brute pe țară. Ministrul Justiţiei a anunțat joi pe pagina de socializare că prima solicitare de acordare a unui astfel de ajutor de urgență a fost aprobată recent de instanţă.

„Victimele infracțiunilor nu  sunt singure și trebuie să știe asta! Ca femeie, ca mamă, sunt emoționată că a fost aprobată prima solicitare de acordare de vouchere pentru victima unor infracțiuni sexuale! Este vorba despre fapte grave la care a fost supusă victima: agresiune sexuală, viol și corupere sexuală a minorilor. Instanța i-a acordat un avans din compensația financiară în cuantum de 18.000 lei. Suma va fi folosită pentru acoperirea unor nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente”, a scris joi, pe Facebook, Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei.
Conform actului normativ menționat, sumele se primesc în cel mult 72 de ore de la momentul îndrumării persoanei vătămate către Serviciul pentru Sprijinirea Victimelor Infracțiunilor.
Voucherele au o valabilitate de 90 de zile de la data emiterii.
Ajutorul de urgență se poate acorda, la cerere, persoanelor asupra cărora a fost săvârșită o tentativă de omor sau omor calificat, vătămare corporală, viol, act sexual cu un minor și agresiune sexuală, o infracțiune de trafic de persoane și trafic de minori, terorism sau orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență.
De vouchere pot beneficia soțul, copiii și persoanele aflate în întreținerea persoanelor decedate prin săvârșirea infracțiunilor amintite.
Ajutorul se poate acorda doar dacă infracțiunea a fost săvârșită pe teritoriul României și victima este:

  • cetățean român;
  • cetățean străin ori apatrid care locuiește legal în România;
  • cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene (UE), aflat legal pe teritoriul României la data comiterii infracțiunii;
  • cetățean străin sau apatrid cu reședința pe teritoriul unui stat membru al UE, aflat legal pe teritoriul României la data comiterii infracțiunii.

Hotărârea stabilește și o serie de sancțiuni pentru nerespectarea regulilor legate de utilizarea voucherelor. Astfel, utilizarea lor în alt scop decât cel stabilit va putea fi amendată cu până la 10.000 de lei, solicitarea și/ sau furnizarea de numerar în schimbul voucherelor poate fi sancționată cu amenzi de până la 20.000 de lei, iar comercializarea voucherelor contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/ servicii decât cele stabilite, cu amendă de până la 30.000 de lei.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *