Tânăra ucisă de urs avea leziuni foarte grave produse de animal

Actualitate| 11.07.2024| 21812| 0| Virgil Rădulescu

Tânăra care a murit, marţi, după ce a fost atacată de un urs pe Jepii Mici, avea leziuni foarte grave produse prin căderea de la înălţime, dar şi rănile provocate de animal erau foarte grave, au stabilit medicii legişti.

„Au fost două tipuri de leziuni: leziuni produse prin precipitare, cădere de la înălţime şi leziuni produse de urs. Leziunile cele mai grave sunt cele prin cădere, dar şi cele produse de urs erau incompatibile cu viaţa. Care i-a determinat mai repede decesul urmează să se stabilească, dar avea leziuni foarte grave prin precipitare, prin cădere de la înălţime”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, şeful Serviciului de Medicină Legală Prahova, Vasile Drăghici.

Potrivit unor surse, rana provocată de animal, înainte ca tânăra să cadă în prăpastie, nu era atât de gravă încât să îi pună viața în pericol. Moartea a survenit însă în urma căzăturii în râpă, de la aproximativ 200 de metri înălțime. Diana a suferit multiple traumatisme, care i-au provocat hemoragii interne.

De asemenea, în urma analizelor efectuate, s-a stabilit că ursul nu avea rabie, a precizat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, George Stratulat.

În acest caz a fost vorba despre o femelă de 4-5 ani, care nu era gestantă şi nu avea alte probleme, a menţionat sursa citată.

O tânără în vârstă de 19 ani a fost ucisă, marţi, de un urs pe traseul Jepii Mici, salvatorii montani afirmând că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animal.

Diana Maria Cazacu avea 19 ani. Abia luase BAC-ul şi voia să evadeze în sălbăticia din munţii Bucegi. A fost atacată pe potecă şi târâtă de sălbăticiune sub ochii iubitului. Nu a avut nicio şansă.

Ursul a muşcat-o de picior şi s-au prăbuşit, şi ea şi animalul, într-o râpă adâncă de peste 150 de metri.

Intervenţia salvamontiştilor a fost la limită. Au găsit animalul lângă victimă. Îşi păzea prada.

Recuperarea trupului acesteia a fost extrem de dificilă din cauza prezenţei în zonă a animalului, care ulterior a fost împuşcat.

Au fost întocmite două dosare penale după tragedia de la Jepii Mici. Poliţiştii cercetează moartea fetei, dar şi uciderea ursului de către un vânător.

Este puțin probabil ca la acest moment autoritățile să poată lua măsuri, după ce ministrul Mediului a anunțat că ar trebui făcută o relocare, dat fiind faptul că numărul populației de urs s-a dublat în România, după 2020.

Autorităţile au deschis două dosare penale în acest caz. Primul este pentru ucidere din culpă, în cazul tinerei de 19 ani care nu a avut nicio șansă în fața ursului.

Când a trecut pe cărare cu iubitul ei, animalul sălbatic a atacat-o. Ulterior, au intervenit salvatorii, care nu s-au putut apropia o perioadă de timp, pentru că ursul rămăsese în zonă, considerând că fata este prada lui.

Atunci s-a dispus și împușcarea ursului de către un paznic de vânătoare. S-a deschis un alt dosar penal în acest caz, fiind vorba de braconaj cinegetic, pe care îl instrumentează Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia.

Din primele informaţii, se va da neînceperea urmăririi penale, pentru că este o chestiune de procedură, însă și de această dată autoritățile se complică în legislație. Specialiştii spun că legislația nu se corelează cu realitatea din teren.

Sunt speriați, de asemenea, și turiștii, dar și localnicii, care spun că nu mai pot trece de urs ziua în amiaza mare, că vin chiar până la casele lor şi caută în gunoaie.

Reprezentanții STS au comunicat, astăzi, că au exista trei apeluri la numărul de urgență 112, chiar înainte ca Diana să fie ucisă de urs. Unul dintre acestea a fost efectuat chiar de fata de 19 ani. 

Primul apel a fost preluat în data de 09.07.2024, la ora 15:33, operatorul STS adăugând în conferință agențiile specializate de intervenție, acestea fiind active astfel:
• la minut și 51 de secunde – ISU-SMURD și Ambulanță;
• la minut și 55 de secunde – Poliție;
• la minut și 58 de secunde – Jandarmerie;
• la 2 minute și 1 secundă – Salvamont;
• la 3 minute – Elicopter.

Durata de timp este calculată de la momentul preluării apelului.

Acest apel a fost efectuat de către un bărbat care a anunțat faptul că se află pe un traseu montan din Munții Bucegi împreună cu o femeie și că s-au întâlnit cu un urs pe traseu. Totodată, acesta a precizat că persoana care îl însoțea a fugit speriată, fiind urmărită de urs.

Al doilea apel a fost preluat în data de 09.07.2024, la ora 15:34, și a fost efectuat de o femeie care a sesizat prezența unui urs agresiv în spatele său, oferind repere geografice despre traseul montan pe care se află. Operatorul STS a adăugat în conferință agențiile specializate de intervenție, acestea fiind active astfel:
• după 1 minut – ISU-SMURD;
• după 1 minut și 11 secunde – Jandarmerie;
• după 1 minut – Poliție;
• după 1 minut și 3 secunde – Salvamont;
• după 2 minute – Elicopter.

Al treilea apel, efectuat tot de către prima persoană, a fost preluat la ora 16:07. Bărbatul a oferit mai multe detalii referitoare la zona în care a avut loc evenimentul. Apelul a fost transferat spre soluționare către ISU-SMURD, Jandarmerie, Poliție, Ambulanță, Salvamont și Elicopter.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *