Trupul tinerei atacată de urs, pe traseul montan din Bușteni, a fost recuperat. Cum s-a petrecut tragedia

Actualitate| 10.07.2024| 371| 0| Virgil Rădulescu

Trupul tinerei care a fost ucisă, marţi, de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, a fost recuperat de salvatori, în cauză polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Salvamont Prahova a anunţat faptul că misiunea de recuperare a trupului neînsufleţit s-a încheiat. Acesta a fost dus la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei.

Tânăra de 19 ani se afla în drumeţie alături de iubitul ei, când a apărut ursul. Bărbatul a sunat disperat la 112 şi a cerut ajutor, spunând că animalul a înşfăcat-o şi a plecat cu ea.

În cauză a fost deschis un dosar pentru pentru ucidere din culpă, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Laura Antimiu.

Fata ucisă de urs și se numea Maria Diana, avea 19 ani, şi era din Iaşi, dar avea viză de flotant pentru municipiul Bucureşti.

Ursul care a atacat o turista și, ulterior, a ucis-o, pe traseul montan din Masivul Bucegi, a fost împuşcat. Decizia echipei de intervenție, constituită conform OUG 81/2021a, a fost luată în condiţiile în care ursul i-a atacat de mai multe ori pe salvatorii care încearcă recuperarea cadavrului tinerei de 19 ani.

Șeful Salvamont România a explicat cum s-a petrecut tragedia:

„Din informațiile pe care le avem, ursul a atacat-o pe tânără pe potecă, a tras-o în vegetația de lângă potecă și undeva în această vegetație a scăpat-o într-o prăpastie și a căzut acolo. Ursul a coborât după ea, iar persoana care a rămas în potecă și a văzut tot ce s-a întâmplat a sunat la 112 și de aici s-a declanșat acțiunea de recuperare sau de salvare.

Cei de la jandarmi au venit și au recuperat persoana care a rămas în potecă, iar colegii mei au coborât jos în prăpastie unde, din păcate, leziunile pe care le avea victima erau incompatibile cu viața.

S-a încercat extragerea trupului cu elicopterul, dar valea era foarte îngustă, nu s-a putut face trolierea, iar colegii mei, au fost 12 salvamontiști, au fost acolo și au început coborârea terestră, coborâre care s-a terminat în urmă cu câteva minute.

Ursul a fost tot timpul în apropiere, probabil a considerat că este prada lui sau trofeul lui și a încercat să-l recupereze. Nu i-a atacat pe colegi, dar aceștia au strigat, și-au făcut simțită prezența, și n-au avut probleme.

Probabil, specialiști în domeniu pot să ne spună ce se întâmplă cu animalele, de au un asemenea comportament. Ursul poate fi turbat, se poate îmbolnăvi de această boală și poate să acționeze neprevăzut. Poate din cauza căldurii.

Nu cred că el a fost surprins în potecă de de victimă și luat pe neașteptate, pentru că ei au niște simțuri foarte bune și cu siguranță simțeau persoana de la distanță. Deci nu avem foarte multe informații, dar probabil cineva va va studia ce s-a întâmplat sau care e comportamentul animalelor în această perioadă și va identifica ce s-a întâmplat.

Este regretabil, e un traseu circulat de turiști, este păcat că animalele s-au învățat, vin în preajma lui, dar sperăm că se vor lua măsurile necesare și turismul montan se va putea desfășura în siguranță”.

Referitor la evenimentul produs la data de 9 iulie a.c., în urma căruia o tânără, de 19 ani, și-a pierdut viața în urma unui atac al unui animal, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova este abilitat să comunice următoarele:

„Menționăm faptul că cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs evenimentul în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și braconaj cinegetic.

Unitatea de parchet urmează să se pronunțe și sub aspectul legalității împușcării exemplarului de urs.

Din verificările efectuate până la acest moment, s-a conturat o stare de necesitate ce a impus extragerea exemplarului de urs prin împușcare, pentru prevenirea unor alte evenimente negative.”

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *