Sfaturile medicilor pentru zilele de arșiță

Sănătate| 10.07.2024| 174| 0| Petrache Ecaterina

Temperaturile ridicate nu le creează probleme doar bolnavilor cronici, copiilor sau persoanelor în vârstă. Pe caniculă, suntem sfătuiți să ţinem cont de anumite recomandări ale specialiştilor. Indiferent de starea de sănătate a fiecăruia dintre noi şi de vârstă, medicii ne recomandă să nu ieşim la soare și în spaţii aglomerate la orele amiezii, să ne hidratăm, să nu plecăm nicăieri fără o sticluță de apă în geantă, să ne ținem acoperit capul dar și cum să folosim aerul condiționat.

Primul sfat pe care îl dau medicii este acela de a evita pe cât posibil plimbările prin zonele însorite și activităţile care presupun efort fizic, în special în intervalul orar 11:00-18:00. Sunt recomandate două-trei dușuri pe zi și evitarea alcoolului și al cafelei.

Hidratarea este extrem de importantă. În caz contrar, o deshidratare severă agravează bolile cronice, în esență se modifică echilibrul ionic. Este problemă și pentru cardiaci, și pentru pacienții cu afecțiuni renale.

Evitați consumul de alcool. În contextul temperaturilor extreme, organismul uman este deja supus unui stres considerabil, iar adăugarea alcoolului poate amplifica riscurile. Consumul de alcool în zilele caniculare este periculos din mai multe motive. Pentru a înțelege de ce alcoolul este periculos în zilele caniculare, este esențial să cunoaștem modul în care acesta afectează organismul în mod normal:

– Diureza crescută: Alcoolul are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că stimulează producerea de urină. Acest lucru poate duce la deshidratare, un risc major în zilele caniculare.

– Vasodilatație: Alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale și senzația de căldură excesivă.

– Interferența cu termoreglarea: Alcoolul afectează capacitatea organismului de a regla temperatura internă, perturbând mecanismele naturale de răcire precum transpirația.

– Alcoolul poate agrava deshidratarea, poate interfera cu capacitatea organismului de a se răcori.

Medicii recomandă, de asemenea, ca pe caniculă să consumăm ceaiuri, apă, sucuri naturale.

Atenție și la aerul condiționat! Acesta să nu bată direct spre noi și să avem grijă ca diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior să nu fie mai mare de 5-6 grade Celsius.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *