Polițele polițistului Picior Alexandru: declarații false pentru a mușamaliza abuzul de uniformă și al armamentului din dotare

Investigații| 20.06.2024| 545| 0| Virgil Rădulescu

Tot mai multe reclamații sosesc pe adresa redacției vizând modul în care polițiștii orașului Boldești Scăeni au gestionat o reclamație, efectuată prin apel 112, privind tulburarea liniștii publice. De aici, s-a ajuns la acuzații de ultraj, în urma cărora trei bărbați au fost reținuți. Potrivit unor martori, aflați la fața locului, agentul de poliție Picior Alexandru nu numai că nu a știut să aplaneze un eventual conflict, ci l-a acutizat, culminând cu folosirea spray-ului lacrimogen din dotare spre mai multe persoane, fără ca acestea să manifeste intenții violente. Ulterior, agentul a „ticluit” un proces verbal de așa natură încât să-și justifice abuzul de uniformă și al armamentului din dotare.

În a doua zi de Paști, după ora 21, polițiștii din cadrul Poliției oraşului Boldești Scăeni au fost sesizați despre faptul că, pe o stradă din oraș, se tulbură liniștea locuitorilor prin difuzarea de muzică la un nivel ridicat. De fapt, era o petrecere privată, într-o locație la fel de privată, unde gazda își sărbătorea ziua de naștere.

Potrivit declarațiilor unor martori, în urma sesizării, agentul Picior Alexandru a fost foarte prompt și a plecat chiar de la un accident rutier, petrecut în zonă la aceea oră, pentru a ajunge la fața locului. Se pare că între gazda locației respective și agentul de poliție există de mai mult timp animozități personale, mulți considerând că promptitudinea de care a dat dovadă agentul ar fi pusă pe seama plății unor „polițe” mai vechi.

Poate dacă agentul ar fi știut să termpereze spritele oarecum încinse, ținând cont că era o petrecere, și nu ar fi dat dovadă de aroganță provocând invitații, lucrurile ar fi stat cu totul altfel.

Conform legii 61/1991, art 26, tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora” se lasă cu amenzi sau chiar cu prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunități, dar – ATENȚIE! – numai la repetarea, într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte.

Însă, agentul Picior i-a cam luat peste picior pe invitați și a preferat să folosească cu larghețe spray-ul lacrimogen, în urma acestui gest apărând victime colaterale, persoane care voiau să calmeze un eventual conflict între invitați și agenții de poliție, conflict care ar fi putut degenera.

„Doresc să precizez faptul că sunt o victimă colaterală ca urmare a atitudinii ostile de care au dat dovadă agenții de poliție”, a declarat o persoană pentru Găzarul.ro, fiind una dintre cele trei arestate.

„Întrucât faza de urmărire penală este una nepublică, până la această dată nu am avut posibilitatea efectivă de a mă apăra și a solicita administrarea unor probe care să îmi  dovedească nevinovăția, dosarul fiind direcționat doar pe prezentarea acuzațiilor, dar odată cu trimiterea în judecată a dosarului am convingerea că dreptatea va triumfa și că justiția va analiza obiectiv, echidistant, probele pe care le voi prezenta. Referitor la acuzațiile care mi se aduc, din însăși probele administrate de procuror doar în acuzarea mea, se poate observa că acuzația nu vreun fundament real. Filmările existente la dosar, chiar de pe BODY WORN CAMERA, cu care sunt echipați polițiștii, confirmă inexistența vreunei fapte de natură penală pretins săvârșita de către mine, dar si faptul că agenții de poliție, în special Picior Alexandru, au acționat doar cu scop șicanator, prin atitudinea lor urmarind provocarea lui C.A., victima colaterală fiind eu. Mai mult decât atât, agentul de poliție Picior Alexandru m-a abuzat efectiv, acest lucru regăsindu-se pe filmarea de la momentul intervenției, când a înțeles să folosească forța și spray-ul iritant lacrimogen împotriva mea, fără vreun motiv real. Declaratiile acestuia, date în faza de urmărire penală sunt în mare parte false, contradictorii cu situația de fapt rezultată din imaginile filmate chiar de body cam-ul montat pe el, motiv pentru care voi solicita expertizarea acestor înregistrări, pentru a demonta aceste falsuri. Am încredere în justiția din România, chiar dacă, la prima vedere, atât rechizitoriul, cât și ultimele decizii îmi sunt nefavorabile.”, a declarat persoana vătămată, precizând pentru redacția noastră:

„Referitor la întrebarea privind relatarea exactă a incidentelor din orașul Boldești Scăeni va comunic următoarele:

În data de 06.05.2024, m-am deplasat în orașul Boldești Scăeni împreuna cu D. D, la ziua prietenului meu, C. G. Am ajuns în jurul orelor 20.15-20.20. Am salutat gazda și 2-3 persoane pe care le cunoșteam și am luat loc la masă. Erau în jur de 15 persoane invitate. După aproximativ o oră a venit Poliția care, din câte am înțeles, a BĂTUT cu pumnul în geamul locației unde se ținea evenimentul privat. După câteva minute, am ieșit împreună cu alți participanți la petrecere afară, unde am discutat cu domnul agent Picior Alexandru, cerandu-i detalii despre incident, întrebându-l dacă are aparat de măsurat decibelii. Acesta a fost nepoliticos, spunându-mi că mie mi-ar trebui aparat, mai exact făcându-mă surd. Ulterior, acesta m-a împins, spunându-mi că m-am apropiat prea mult de dânsul, și a încercat să mă lovească cu genunchiul în zona inghinală, și mi-a înfipt o mână în gât. În apărarea mea au intervenit doi participanți la petrecere. Imediat m-am retras în locația respective, deoarece m-am temut pentru integritatea mea. Mentionez că T. C. (inculpat în același dosar) nu a fost lângă mine când aceste discuții au avut loc, există posibilitatea să fi fost în zonă, însă, în niciun caz nu eram împreună prezenți să-l agresăm pe agentul Picior. Consider că volumul la care se asculta muzica era decent, ba chiar însuși agentul Picior recunoaște acest lucru la începutul înregistrării audio-video. După câteva minute, am ieșit și am început să filmez pentru a strânge dovezi cu privire la comportamentului agentului de poliție, urmând sa-i fac plângere, cee ace l-am și avertizat. În niciun caz, nu l-am amenintat cu moartea sau cu alte agresiuni fizice, nu aveam niciun obiect în mână și, după cum se vede și aude pe Body Worn Camera, deținute de acești agenți i-am spus agentului Picior:

– la minutul 05.59: „Hai, că te reclam eu!

– la minutul 06.37: „Mâine, dacă n-ai 100 de plângeri…”

– la minutul 07.25: Mâine, dacă nu-ți fac plângeri…”

Agentul Picior a pulverizat cu spray-ul lacrimogen către T. și G., deși G. îl filma și T. avea o mâna în buzunar și în cealaltă o țigară, deci nu avea vreo intenție agresivă. Către mine a pulverizart ulterior, a doua oară, deși nu m-am apropiat de el, distanța dintre noi fiind de aproximativ 4 metri, această distanță fiind vizibilă și pe camera de înregistrare a dlui agent Maitache. I-am spus să iasă de pe proprietate și mi-a pulverizat a doua oară, moment în care am fugit și am interpus, instinctiv, între mine și agentul Picior, o bicicletă pentru a mă proteja de furia acestuia, nicidecum că aș fi aruncat-o în el.

Declarația agentului Picior este în mare parte falsă, evenimentele având altă dinamică, acesta încercând să ascundă faptul că a folosit acest spray abuziv, fără a respecta Legea 218/2002, soluția la care a apelat dovedindu-se că a incitat și mai rău spiritele.

Toți cei 4 agenți de poliție prezenți au dat declarații false, încercând astfel să-l acopere pe agentul Picior, privind abuzul pe care l-a făcut.

La dosar apare și un PV prin care agentul Picior a solicitat ambulanța, acesta fiind cel mai probabil făcut ulterior, întrucât pe filmarea din pieptul acestuia, la ora înregistrata pe PV, 21.35, nu reiese acest lucru.

Totodată, agentul Picior declară fals că agent-șef de poliție Burlan Marius a încercat să discute cu mine.

Pe parcursul cercetării penale, cei 11 martori au declarat că nu am fost agresiv sau violent sau că aș fi am amenințat.

Toate cele relatate se văd clar pe aparatele de înregistrare ale agenților Maitache și Picior, declarațiile celor 4 agenți prezenți fiind date cu scopul de a ascunde faptele agentului Picior, iar eu neavând nicio posibilitate a mă apăra, ajungând imediat în arest pentru o faptă pe care nu am comis-o!

Însuși agentul care a transcris Body Worn Camera, a descris fals evenimentele, încercand să protejeze abuzul făcut de agentul Picior, spunând că DFV a ieșit și a început să țipe, fiind contrazis chiar de partea „vătămată”, Picior Alexandru, care spune că am ieșit să discut.

Nu înteleg pericolul la care a fost expus agentul Picior, văzând imaginile constat că agentul Maitache Marian a stat cu o agendă în mână, iar agentul Stanciu Cătălin era în autoturismul Poliției în momentul când agentul Picior folosea spray-ul lacrimogen, de la distanța de 4 metri.

După ce agentul Picior a plecat, m-am deplasat la sediul Poliției pentru a face plângere pentru abuz în serviciu, dar dnul subcomisar Petronel Cristian Achim, având calitatea de șef al Secției a refuzat categoric să discute cu mine, nu m-a lăsat să depun plângere pentru abuz, încălcându-mi dreptul legal, și a considerat că mai bine începe să pregătească dosare penale, reținându-mă la secție.

Aștept cu interes maxim răspunsurile agenților de poliție în sala de judecată, care au declarat fals, declarații din care rezultă că am amenințat cu moartea și alte violențe, care nu se regăsesc pe imaginile Body Worm Camera.

Voi trage la răspundere toate persoanele implicate în acest caz pentru ilegalitățile comise, aceste ilegalități ale agenților de poliție din Boldești Scăeni, afectându-mi viața personală, activitatea profesională și, implicit, drepturile și libertățile cetățenești pe care le am.

Vă mulțumesc!”

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *