Rafinăria Petrobrazi aniversează 90 de ani

Economie| 17.06.2024| 239| 0| Virgil Rădulescu

Construită în 1934, cu o investiţie de 400 de milioane de lei, pentru a deservi, la acel moment, o piaţă de 10.000 de automobile, rafinăria Petrobrazi a devenit în cei 90 de ani de existenţă un reper al industriei petroliere din zona Prahovei, iar istoria sa încă se scrie.

Petrobrazi va continua să aibă un rol esențial pentru mobilitatea românilor și pentru decarbonarea transportului din România. Investițiile estimate pentru producția de biocombustibili, hidrogen verde și alte produse cu emisii reduse de carbon, precum și pentru activitatea tradițională, se ridică la peste 2 miliarde de euro până în 2030.

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, aniversează 90 de ani de la înfiinţarea rafinăriei Petrobrazi. Rafinăria asigură în prezent circa 30% din necesarul de carburanţi al României şi va continua să joace un rol esenţial în sectorul transporturilor. OMV Petrom lansează un amplu program de investiţii şi modernizare pe platforma Petrobrazi, care va transforma rafinăria într-o unitate industrială modernă, capabilă să producă atât carburanţi tradiţionali, cât şi biocombustibili de ultimă generaţie, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing, a afirmat: „2024 este un an special pentru rafinăria Petrobrazi. Celebrăm 90 de ani de când punem România în mişcare şi ne pregătim pentru viitorul transportului. Tranziţia energetică înseamnă un mix de soluţii: carburanţi tradiţionali, biocombustibili şi mobilitate electrică. Iar prin investiţii pe care le facem la Petrobrazi, de 2 miliarde de euro până în 2030, vom continua să furnizăm clienţilor noştri carburanţi de calitate şi biocombustibili.”

OMV Petrom a anunţat recent decizia de a investi circa 750 de milioane de euro pentru o instalaţie de producţie combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO) şi două instalaţii pentru producţia de hidrogen verde. Astfel, cu anul 2028, compania va putea furniza anual până la 250 de mii de ton de biocombustibili.

În plus, vor continua investiţii pentru modernizarea şi eficientizarea proceselor curente, ceea ce va reduce amprenta de mediu a rafinăriei. Compania vizează reducerea intensităţii emisiilor de carbon ale rafinăriei cu peste 15% până în 2030 comparativ cu anul 2019.

De asemenea, compania susţine proiecte sociale cu impact pentru viaţa comunităţilor din Prahova, din domeniile de sănătate, educaţie şi mediu, cum ar fi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, renovarea şi eficientizarea energetică a şcolilor – România Eficientă, împăduriri – România Plantează pentru Mâine. În ultimii 3 ani, aceste proiecte sa ridicat la peste 10 milioane de euro.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *