Lipsa măsurilor pentru prevenirea și controlul infecțiilor din spitale, amendată cu până la 20.000 de lei

Sănătate| 17.06.2024| 202| 0| Petrache Ecaterina

Legea 184/2024 care a intrat în vigoare ieri, 16 iunie, stabilește că prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale cade atât în responsabilitatea autorităților, spitalelor, personalului medical, dar și pacienților sau persoanelor care intră în spitale ca vizitatori. Actul normative prevede sancțiuni pentru situațiile în care nu s-au luat măsuri pentru prevenirea și controlul infecțiilor.

Legea 184/2024 prevede că “îndeplinirea tuturor măsurilor legale pentru prevenirea și controlul IAAM constituie o obligație a autorităților administrației publice centrale și locale, a rețelelor de unități sanitare private, a întregului personal medical și auxiliar al acestor unități, precum și a pacienților și a persoanelor care accesează unitățile sanitare/ instituții medico-sociale și de îngrijiri paliative”.

Noua lege stabilește în mod clar, sancțiuni pentru lipsa măsurilor pentru prevenirea și controlul infecțiilor. Mai exact, actul normativ stabilește, pentru neîndeplinirea obligațiilor amintite, amenzi între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoane juridice și între 5.000 și 10.000 lei pentru persoane fizice.
Până pe 15 iunie, adică până să fie modificată, Legea nr. 3/2021 stabilea că “îndeplinirea acestor măsuri atrage sancționarea potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi”.

Doar că, în cei aproximativ trei ani de când a apărut, Legea nr. 3/2021 nu au fost creionate normele de aplicare și, în consecință, nu au existat sancțiuni desi infecțiile au existat și există.
Prin noul act normative, amenzile pentru neluarea de măsuri legate de prevenirea și controlul infecțiilor din spitale sunt reglementate acum direct prin lege, așa că, pentru aplicarea lor, nu mai e nevoie de apariția unui alt act normativ.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *