Comercianţii din România, obligaţi să aibă POS. Legea a intrat de vigoare de ieri. Ce amenzi riscă

Economie| 17.06.2024| 333| 0| Petrache Ecaterina

Toţi comercianţii români sunt obligaţi să dețină POS prin care să se poată efectua plăța cu cardul. Legea a intrat în vigoare duminică, 16 iunie iar ANAF speră ca astfel să crească colectarea de taxe. Măsura plăţii prin POS se aplică, fie că vorbim despre magazine, cafenele sau florării. „Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scrie în noua lege.

Mai exact, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

Micii comercianţi nu sunt deloc încântaţi de această decizie, pentru că la fiecare tranzacție, ei plătesc băncii cu care lucrează 1% din sumă. În plus, chiria lunară pentru POS depinde de la bancă la bancă și poate varia între 15 lei și 50 lei.

Vânzătorii care nu se îşi montează POS şi nu se conformează legii pot fi primi amenzi de până la 50.000 de lei.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *