8000 de euro pe lună, „șomaj” pentru europarlamentarii care nu au mai prins un loc în Parlamentul European

Politică| 13.06.2024| 441| 0| Petrache Ecaterina

Politicienii români care nu au mai prins un loc în Parlamentul European, în urma alegerilor din 9 iunie 2024, primesc o ”indemnizație de tranziție”, sună urât probabil să spunem șomaj, în sumă de 8.000 de euro/lună. Această indemnizaţie echivalează cu salariul pe care l-au avut în perioada mandatului, adică aproximativ 8000 de euro, conform A3CNN.

Banii pot fi acordați pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 24 de luni. Cei care au avut un mandat de europarlamentar primesc bani de la Parlamentul European timp de cinci luni. Suma totală este de aproximativ 40.000 de euro, iar cei care au avut două mandate primesc aproximativ 80.000 de euro în total.

De acest drept nu se bucură cei care sunt învestiți cu un mandat în alt parlament sau exercită o funcție publică.

Europarlamentarii au dreptul şi la pensii speciale. După un mandat de cinci ani, un europarlamentar poate să primească 1.700 de euro pensie lunară. Cu cât a stat mai mulți ani în PE, cu atât și valoarea pensiei este mai mare.

Pensiile uriașe ale europarlamentarilor sunt plătite din bugetul UE, adică din contribuțiile statelor membre.

În cazul comisarilor, beneficiile sunt şi mai mari, aceştia câştigă aproape 250.000 de euro pe an. După ce pleacă din funcţie, primesc între 40% și 65% din salariul lunar de la Comisia Europeană pe o perioadă care se poate întinde până la doi ani, în funcţie de cât de mult timp şi-au petrecut în slujba forului european.

Spre exemplu, un fost comisar care nu mai prinde un mandat poate să primească indemnizaţia de tranziţie de până la 13.000 de euro pe lună. Printre beneficiari i-am putea regăsi pe Traian Băsescu, Marian Jean Marinescu, Dacian Cioloş și alții.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *