În județul Prahova, de la începerea votării, structurile Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.
Datele centralizate, cu o oră înainte de încheierea oficială a urnelor, arată că procesul de vot s-a desfășurat în condiții de normalitate, fără a fi perturbat de incidente grave.
Reamintim faptul că astăzi, peste 1.444 de angajați ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Prahova au fost implicați în misiuni de menținere a ordinii publice, asigurarea protecției secțiilor de vot și cercetarea incidentelor electorale.
Până la ora 21.00 au fost înregistrate 10 infracțiuni și 12 fapte de natură contravențională în legătură cu procesul electoral.
Polițiștii din cadrul Poliției orașului Boldești-Scăeni au fost sesizați de către un bărbat, despre faptul că într-o clădire din apropierea unei secții de votare sunt purtate discuții despre modul de mituire a alegătorilor.
În baza sesizării, a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate.
Polițiștii s-au deplasat în orașul Boldești-Scăeni și în prezența administratorului clădirii au pătruns în interior, constatând că nu se afle persoane.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ciorani au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, despre faptul că, la o secție de votare din satul Cioranii de Sus membrii secției de votare au fost puși să semneze pe procesul verbal privind rezultatul votării înainte ca alegerile electorale să fie încheiate.
În baza sesizării, a fost constituită echipă operativă care s-a deplasat la secția de votare din comuna Cioranii de Sus pentru verificarea aspectelor sesizate.
În cauză cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale.
Polițiștii din cadrul Poliției orașului Breaza au fost sesizați prin apel 112 de către un bărbat, despre faptul că la o secție de votare din oraș nu au fost înmânate buletinele de vot în mod corespunzător.
În baza sesizării, a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat faptul că, în cazul a doi alegători ar fi fost înmânate două buletine de vot din cele cinci, pentru primar și Consiliul Local.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Cocorăștii Colț au fost sesizați despre faptul la o secție de votare au loc ilegalități, respectiv un membru al unui partid transportă cetățenii comunei Mănești la vot, cu un autoturism.
În baza sesizării, a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate.
Polițiștii s-au deplasat la locului, în comuna Mănești și în urma activităților desfășurate, nu au obținut date și informații care să conducă la confirmarea aspectelor sesizate în cuprinsul sesizării.
Pentru prevenirea și combatere faptelor antisociale, zona indicată rămâne în atenția polițiștilor.
Polițiștii din cadrul Poliției orașului Slănic au fost sesizați prin apel 112 despre faptul că la o secție de votare din comuna Vărbilău au fost înmânate mai multe buletine de vot unei persoane pentru alegerile locale.
În baza sesizării, a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat faptul că persoana desemnată cu înmânarea buletinelor de vot, în mod eronat, a distribuit câte două buletine de vot pentru alegerile consiliului local și respectiv pentru alegerile europarlamentare mai multor persoane.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.
Polițiștii din cadrul Poliției orașului Breaza au fost sesizați prin apel 112 despre faptul că la o secție de votare din orașul Breaza au fost înmânate mai puține buletine de vot decât cele prevazute, pentru 10 persoane, fiind omisă înmânarea buletinelor de vot pentru președintele Consiliului Județean.
În baza sesizării, a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat faptul că persoana desemnată cu înmânarea buletinelor de vot, în mod eronat, a distribuit două buletine de vot pentru alegerea membrilor Consiliului Județean și nu a înmânat buletinele de vot pentru alegerea președintelui Consiliului Județean pentru un număr de 10 votanți.
Totodată a rezultat faptul că situația a fost constatată cu ocazia numerotării buletinelor de vot disponibile.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.
Polițiștii din cadrul Poliției orașului Băicoi au fost sesizați despre faptul că in comuna Scorțeni au avut loc activități de influențare și cumpărare a alegătorilor din partea unui angajat al unei instituții publice.
În baza sesizării, a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au identificat cinci bărbați cu vârstele cuprinse între 38 și 53 de ani, care au fost conduși la sediul unității de poliție în vederea audierii și stabilirii situației de fapt.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.
Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Ploiești au fost sesizați de către un candidat la funcția de primar a municipiului Ploiești despre faptul că pe o stradă din municipiul Ploiești se oferă sume de bani în scopul votării de către alegători a unui anume candidat.
În baza sesizării, a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate.
Polițiștii deplasați la fața locului au efectuat verificări în zona indicată, dar nu au fost identificate persoanele reclamate.
Fiind contactat apelantul acesta a precizat că două persoane din municipiul Ploiești ar fi strâns cărțile de identitate de la mai mulți locatari din cartierul Radu de la Afumați, urmând ca, în cursul zilei de 9 iunie a.c., să le ofere o sumă de bani în scopul votării unui anume candidat și a unei formațiuni politice.
Cele două persoane nu au fost identificate nici la adresa sesizată, dar nici la domiciliile acestora.
Polițiștii continuă verificările în vederea stabilirii situației de fapt și luării măsurilor legale.
Pe parcursul nopții trecute, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare, iar în această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecție le-au predat președinților birourilor electorale.
În ultimele 24 de ore, au fost primite 665 de sesizări de incidente electorale, 14% fiind în curs de verificare.
67% dintre sesizări a fost despre continuarea campaniei electorale, 11% au fost despre posibile fapte de corupere a alegătorilor, iar restul au privit alte tipuri de fapte.
Au fost aplicate 97 de amenzi, în valoare de peste 100 de mii de lei și 242 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea a 107 posibile infracțiuni.
La acest moment, procesul de vot a început în întreaga țară.
Preşedinții birourilor electorale ale secţiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Responsabilitatea președintelui secției de vot se întinde şi în afara localului secției de votare, până la o distanţă de 500 metri.
În ceea ce privește, atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne, așa cum în campania electorală, datorită bunei organizări și a mobilizării efectivelor implicate, a fost menținut un climat normal de legalitate, și pentru astăzi la nivelul MAI au fost luate măsuri pentru ca procesul de votare să se desfășoare fără probleme din punct de vedere al ordinii publice.
Aproximativ 42.800 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri sunt mobilizați la nivelul întregii țări pentru protecția secțiilor de vot și pentru menținerea siguranței publice atât în proximitatea secțiilor de votare, cât și pe raza localităților.
Echipe formate din angajați MAI au misiunea de a efectua cercetări de urgență în cazul sesizărilor privind nerespectarea legii în context electoral.
Peste 1.600 de polițiști desfășoară activități în trafic și verificări inclusiv a modului în care se efectuează transportul de persoane. La această acțiune se va asigura sprijin aerian cu ajutorul aeronavelor IGAv.
Conducerea Ministerului a cerut efectivelor imparțialitate și respectarea cu strictețe a normelor legale în îndeplinirea misiunilor de astăzi, maximă atenție fiind acordată verificărilor privind comiterea unor contravenții sau infracțiuni electorale, indiferent de persoanele implicate.
Contravenții:
• Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în afara acestuia, până la o distanță de 500 metri, se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei.
• Distribuirea, inclusiv de către candidați, de băuturi alcoolice în secția de votare și în afara acesteia, pe o rază de 500 metri, dar și comercializarea și consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare se pedepsește cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.
• Continuarea campaniei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, la sediul secțiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați independenți se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 lei.
• Cu amendă de la 600 la 1.000 de lei se sancționează prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, cu excepția însoțitorului solicitat de alegător, din motive temeinice constatate de președintele biroului electoral al secției de votare.
• Aceeași amendă se poate aplica și persoanelor care refuză accesul în localul de vot al membrilor și operatorilor de calculator ai biroului electoral al secției de votare, candidaților, persoanelor acreditate potrivit legii, jurnaliștilor și persoanelor care își exercită dreptul de vot.
• De asemenea, alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.
Infracțiuni electorale prevăzute în Codul Penal
• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
• Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Sunt exceptate bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.
• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
• Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Lasă un răspuns