Limitări de viteză la mașini, de la 1 iulie. Decizia UE

Actualitate| 29.05.2024| 155| 0| Petrache Ecaterina

În curând, șoferii nu vor mai putea depăși limita de viteză.

Mașinile vândute în Uniunea Europeană, începând cu 1 iulie 2024, vor fi echipate cu un nou sistem de siguranță pentru limitarea vitezei, obligatoriu pentru toate vehiculele, indiferent de producător sau de clasă.

Acest sistem va detecta limitele de viteză de pe segmentul de drum pe care se află mașina și va avertiza șoferul în cazul depășirii vitezei maxime admise.

Deși multe mașini aflate în circulație dispun deja de sistemul de avertizare, acesta va deveni obligatoriu pentru autoturismele noi de la 1 iulie.

Problema constă în faptul că majoritatea șoferilor consideră sistemul deranjant și îl dezactivează.

Sistemul va notifica șoferul că a depășit limita de viteză prin diverse modalități. Prima avertizare va fi vizuală, sub forma unei pictograme afișate pe tabloul de bord sau pe display-ul mașinii. A doua avertizare va fi sonoră, prin emiterea unui sunet specific. A treia modalitate de avertizare va consta într-o vibrație resimțită în pedala de accelerație.

Ordinea și durata avertismentelor vor fi stabilite de fiecare producător în parte. Sistemul de limitare a vitezei nu va interveni însă,sub nicio formă, în funcționarea mecanismului de frânare. Cu alte cuvinte, mașina NU va frâna automat în cazul depășirii limitei de viteză.

Cel mult, cu acordul explicit al șoferului, printr-o setare din meniul mașinii, vehiculul nu va permite depășirea vitezei legale prin restricționarea accelerației.

Viteza excesivă este periculoasă din mai multe motive. Cu cât viteza este mai mare, cu atât timpul de reacție al șoferului în situații de urgență este mai scurt. Astfel, șoferul are mai puțin timp să evite un obstacol sau să frâneze în mod corespunzător.

Viteza este cauza unor numeroase accidente, multe soldate din păcate cu victime. Conform informațiilor emise de Poliția Română, anul trecut, au avut loc peste 700 de accidente de mașină din cauza vitezei excesive.  Aceste accidente s-au soldat cu decesul a peste 300 de persoane.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *