Noua lege pune lacăt la foarte multe dintre căminele private de bătrâni din țară

Social| 24.05.2024| 807| 0| Petrache Ecaterina

Legislația privind azilele de bătrâni a fost modificată, în urma scandalurilor care au vizat modul în care trăiau sau erau îngrijiți, în anumite cămine, bătrânii. Noile prevederi, deși binevenite, ridică însă probleme în implementare. Legea îi obligă pe administratorii căminelor să schimbe şi structura clădirilor. Materialele de construcție trebuie să fie unele rezistente la foc. Centrele trebuie dotate cu hidranți interiori și exteriori, chiar dacă, în unele zone din mediul rural, încă nu exista apă curentă. Nu trebuie să lipsească nici detectoarele pentru pentru fum.

O uşă ar trebui să măsoare 2 metri și 10 înălțime și 1 metru 40 lățime. În schimb, holul ar trebui să măsoare 2 metri 20 lățime. Dacă regulile nu sunt respectate, licența le-ar putea și suspendată. Normele în vigoare pun pe primul loc siguranță vârstnicilor, spun autoritățile.

În aceste condiții deținătorii acestor stabilimente spun că le trebuie timp și bani pentru a se conforma noilor cerințe. În plus, în unele dintre situații se pune problema unde vor fi relocați bătrânii, cât timp au loc modificările? Conform A3CNN, aparținătorii sunt îngrijorați, iar administratorii centrelor cer o perioadă mai lungă de implementare, pentru a putea fi în conformitate cu noile reguli.

În România, 33.000 de bătrâni din 790 de cămine se află în aceasta situație. În județul Argeș, unui cămin deja i s-a suspendat licență de funcționare.„În 30 de zile trebuie să închid centrul. Sunt beneficiari care nu mai au familii, case, care au probleme grave de sănătate”, spune Alina Aldescu, asistent social în Argeș, conform A3 CNN.

„Solicităm autorităților un termen de 2 ani pentru implemetarea acestor măsuri. Costurile vor fi atât de mari, vor rămâne câteva hoteluri unde costurile sunt foarte mari și doar oamenii bogați și le vor putea permite, ceea ce nu este corect”, a declarat Katia Cicala, preşedintele Patronatului Furnizorilor Privaţi de Servicii Sociale.

În același timp, statul se debarasează de bătrânii din centrele gestionate de direcțiile județene de asistență socială, încet și sigur. Unde vor ajunge cei care nu au pe nimeni sau nu au bani pentru a plăti internarea într-un centru privat? Doar Dumnezeu știe, guvernanții nu au astfel de frământări.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *