„Noaptea Muzeelor”. Castelul Pelişor din Sinaia, deschis gratuit publicului

Magazin| 15.05.2024| 1265| 0| Petrache Ecaterina

Sâmbătă, 18 mai 2024, în ,,Noaptea Muzeelor”, doar  Castelul Pelişor nu și Peleșul va intra în programul de vizitare gratuită, a anunțat conducerea muzeului.

Castelul Pelișor va putea fi vizitat gratuit în intervalul orar 17:00 – 21:15 (ultima intrare).

Castelul Pelisor a fost ridicat între anii 1899 și 1902, de arhitectul ceh Karel Liman și decorat de artistul vienez Bernhard Ludwig, devenid, începând cu anul 1903, reședința de vară a principilor moștenitori ai României. Acesta a fost deschis publicului vizitator in februarie 1993. Castelul Pelisor, cu o valoare inestimabila, este parte integranta a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea pârâului Peleș. În paralel cu castelul Peleș, au fost construite în apropiere, Casa Cavalerilor, Economatul, Casa Corpului de Garda, Casa Arhitecților, Casa Grădinii, iar mai târziu, între 1899 – 1902, Castelul Pelișor, un dar oferit de regele Carol I principilor moștenitori.

Pelișor are ”doar” 99 de camere, față de Castelul Peleș care are 160 de încăperi. Întregul castel a fost decorat pentru a fi o reședință princiară, și poartă amprenta unei personalități puternice, a reginei Maria. Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar. Dormitorul de aur este decorat după planurile și desenele reginei, cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit. Tot după planurile reginei a fost decorat și biroul ei, iar pereții Camerei de aur sunt decorați cu frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema Scoției, locul său natal. La Pelișor au crescut și copiii lor: Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Mărioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta (regina Greciei) și Nicolae.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *