Impozit de 70% pentru proprietarii care închiriază locuințe și se încadrează la evaziune fiscală

Social| 15.05.2024| 511| 0| Petrache Ecaterina

Statul vrea să strângă bani la buget și nu-i omite pe cei care mai scot ceva bani din chirii, dar care uită să plătească impozit. O nouă lege care a intrat în vigoare, conține un set de măsuri fiscal-bugetare prin care să se asigure sustenabilitatea financiară a țării. Printre alte reglementări este și mărirea impozitării, la 70%, de la data de 1 iulie 2024, în contextul evaziunii fiscale.

Cota actuală de impozitare pentru cei care au case sau apartamente închiriate și nu declară veniturile este de 16%, situație care se aplică pentru toate veniturile care nu au fost declarate anterior și au sursă necunoscută. Procentul va crește însă la 70%, de la 1 iulie.

Proprietarii care închiriază trebuie să plătească și asigurări de sănătate din veniturile obținute din chirii, dacă depășesc valoarea a 6 salarii minime brute pe economie. Valoarea diferă când se trece plafonul de 12 sau 24 de salarii minime brute. Contractele de închiriere se înscriu sau se declară la ANAF, obligatoriu, în 30 de zile de la data încheierii. În cazul contractelor de comodat, nu este nevoie de declarații la ANAF.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *