O nouă descoperire. Excesul de sare crește riscul de cancer la stomac

Sănătate| 13.05.2024| 286| 0| Petrache Ecaterina

O cauză a declanșării cancerului la stomac sau gastric este sarea, avertizează cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena. La nivel global, cancerul gastric este al cincilea ca frecvență. Cea mai mare prevalență se înregistrează în Europa de Est, Asia și America Latină.

În Asia, legătura dintre sare și cancerul la stomac este deja dovedită, spun cercetătorii, unde tradițional se mănâncă alimente bogate în sare: pește sărat sau marinat, sosuri extrem de sărate etc.

Iată că un studiu recent încheiat, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena, demonstrează că această legătură este valabilă și în țările occidentale.

Cancerul gastric este al cincilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global, cu cea mai mare prevalență în Asia, urmată de Europa de Est și America Latină. Riscul acestui tip de cancer crește odată cu vârsta. Dar cele mai recente date arată o creștere îngrijorătoare a numărului adulților sub 50 de ani diagnosticați cu această boală.

Studiul, coordonat de Selma Kronsteiner-Gicevic și Tilman Kuhn de la Centrul de Săntătate Publică al Universității din Viena, a fost publicat în revista de specialitate Gastric Cancer sub titlul: Adăugarea de sare în alimentație, indicator al riscului de cancer gastric în rândul adulților. Studiu prospectiv.

Studiul care a durat 11 ani, indică faptul că persoanele care au declarat că adaugă frecvent sare în mâncare aveau cu 39% mai mare riscul de a dezvolta cancer de stomac, comparativ cu cele care nu au acest obicei.

Pe lângă sare, alți factori de risc pentru cancerul de stomac sunt:  abuzul de alcool, fumatul, infecția cu Helicobacter pylori, supraponderea și obezitatea.

Cancerul gastric se formează în țesutul care căptușește stomacul. Conform studiului, o dietă bazată pe un aport mare de sare, inclusiv alimente conservate cum ar fi afumături sau murăturile foarte sărate, crește puternic riscul de a dezvolta cancer de stomac.

European Society for Medical Oncology, consemnează că prezența sării favorizează apariția Helicobacter pylori și pare să agraveze efectul acestei bacterii. În afară de acest aspect, sarea lezează mucoasa stomacului și astfel poate contribui direct la dezvoltarea cancerului de stomac.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *