Evaziunea fiscală sub un million de euro este dezincriminată, cu o condiție

Actualitate| 13.05.2024| 258| 0| Petrache Ecaterina

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 10 mai, legea pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Președintele Klaus Iohannis a semnat actul normativ ce dezincriminează faptele de evaziune fiscală cu un prejudiciu sub un milion de euro, cu condiția ca acesta să fie plătit integral, dar după o majorare cu 15%. Concret, cei care comit evaziune fiscală și vor să scape de închisoare vor fi obligați prin lege să returneze integral prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzi și penalități.

De asemenea, actul normative precede că, nereţinerea impozitelor şi/sau contribuțiilor va constitui infracțiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă.

„Vor fi infracţiuni de evaziune fiscală şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice”, se arată în actul normativ.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *