Popor fără tractor: Agricultura din România nu are suficienți tractoriști

Opinii| 10.05.2024| 430| 0| Virgil Rădulescu

În vremurile odioase produceam atât de multe tractoare încât le trimiteam să are și peste granițele țării. Tractoarele fabricate la Brașov au ajuns din America de Sud până în Africa și Australia, ca să nu mai vorbim de țările din Asia, în special din Orientul Apropiat.

Aveam și tractoriști, astfel  s-a ajuns la o creștere importantă în agricultură, ba chiar ne autoflatam cu  denumirea de „Grânarul Europei”.

Acum, după vreo 30 și ceva de ani postrevoluționari, România are nevoie de cel puţin 400 de tractorişti, potrivit celor mai recente date. Tinerii nu mai sunt tentați să aleagă o astfel de meserie, după cum se plâng fermierii, mai mult nici măcar salariile tentante „de afară” nu par atractive.

În România, salariile tractoriştilor pornesc de la 3.000-4.000 de lei, însă sunt muncitori care pot încasa un salariu net chiar şi de 14.000 de lei, în funcţie de utilajul manevrat. Cele mai mari salarii în domeniu sunt oferite în zona Ardealului, potrivit Termene.ro.

Fermele nu mai au tractorişti pentru că cei mai în vârstă nu ştiu să manevreze utilajele noi, tinerii nu mai sunt interesaţi de meserie, iar liceele de specialitate nu îi pregătesc suficient pe elevi, arată acelaşi studiu.

România are o suprafață agricolă totală de aproximativ 14,7 milioane de hectare. Din aceasta, doar 10 milioane de hectare sunt ocupate cu terenuri arabile. Deși, pe vremurile de tristă amintire, producția pe hectar părea că depășește și granițele țării.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *