Primarii vor stabili locuri speciale pentru afişaj electoral

Politică| 09.05.2024| 149| 0| Virgil Rădulescu

În şedinţa din data de 8 mai 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 (BEC) a decis că primarii vor stabili locuri speciale pentru afişaj electoral şi vor asigura amplasarea de panouri electorale distincte pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European şi pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Hotărârea a fost adoptată în aplicarea prevederilor art. 40 din Legea nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale art. 79 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi ca urmare a solicitărilor de clarificare primite de către BEC.

Textul integral al hotărârii adoptate de BEC va putea fi consultat pe pagina de internet www.bec.ro.

Prima etapă a tragerii la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere pe buletinele de vot

În şedinţa din data de 8 mai 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 (BEC) a decis că preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie stabilesc ordinea de înscriere pe buletinele de vot pentru alegerile locale, prin tragere la sorţi efectuată cel mai târziu până la data de 11 mai 2024, ora 23.59, dar nu mai devreme de momentul constatării rămânerii definitive a candidaturilor. Ordinea rezultată va fi consemnată într-un proces-verbal.

În prima etapă a tragerii la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere pe buletinele de vot sunt incluse următoarele formaţiuni politice:

a) partidele politice care au ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi sau care au obţinut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior;

b)organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale cu reprezentare parlamentară;

c) alianţele politice şi alianţele electorale alcătuite exclusiv din partide politice care au ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi, partide politice care au obţinut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior şi/sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale cu reprezentare parlamentară.

În a doua etapă a tragerii la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere pe buletinele de vot sunt incluse partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale, care participă în alegerile locale şi care nu au fost incluse în prima etapă.
Candidaturile independente se înscriu pe buletinele de vot în patrulatere distincte, în partea finală, în ordinea înregistrării candidaturilor.

Textul integral al hotărârii adoptate de BEC va putea fi consultat pe pagina de internet www.bec.ro.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *