Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului a fost actualizat

Educație| 09.05.2024| 301| 0| Virgil Rădulescu

Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului a fost actualizat cu reglementări care asigură instituţii mai accesibile pentru studenţii cu dizabilităţi, rigurozitate pentru etica în universităţi, uşurarea vieţii de student şi mecanisme noi pentru o mai bună reprezentare a studenţilor, a anunţat joi Ministerul Educaţiei.

Principalele noutăţi:

– Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calităţii.

– Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenţii cu dizabilităţi. În acest sens, universităţile elaborează un Plan de intervenţie specializată.

– Studenţii nu pot fi constrânşi să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activităţi didactice prevăzute în planul de învăţământ al programului de studii la care sunt înmatriculaţi.

– Universităţile nu pot percepe taxe suplimentare studenţilor pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanţat de la bugetul de stat.

– Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiaşi universităţi pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora.

– Studenţii participă anual la evaluarea activităţii studenţilor reprezentanţi.

– Regulamentele de alegeri ale studenţilor reprezentanţi stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.

– Studenţii reprezentanţi au obligaţia de a elabora, cel puţin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate iniţiativele şi demersurile desfăşurate”, arată postarea, de joi, de pe pagina de Facebook a Ministerului Educaţiei.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *