Vineri, 10 Mai, începând cu ora 11.00, la Monumentul Vânătorilor de la Gara de Sud din Ploiești, vor avea loc ceremoniile prilejuite de Ziua Independenței Naționale a României, după cum reiese din pe tabelul cu programul oficial:
Ziua Independenței Naționale a României este sărbătorită, începând din anul 2022, la data de 10 mai. Legea privind sărbătorirea Zilei Independenței de Stat a României a fost adoptată de Parlamentul României la data de 8 iulie 2021. Conform art.1, aceasta este o zi de sărbătoare națională, lucrătoare.
Când a avut loc declararea independenței României?
După mai bine de 400 de ani de dominație otomană, România și-a declarat independența la 9 mai 1877, prin citirea Declarației de Independență în Parlamentul României de către ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu. Iar pe data de 10 mai, la exact 11 ani de când fusese numit domnitor, Carol I semnează Declarația de Independență.
Războiul de independență al României
Lupta pentru independența României își are originea în contextul determinat de declanșarea conflictului ruso-turc în 1877. Mai exact, în anii 1875-1876, popoarele aflate sub dominația Imperiului Otoman au pornit o serie de răscoale, cu scopul de a-și recâștiga independența. Imperiul Rus, un vechi adversar al Imperiului Otoman, s-a alăturat popoarelor răsculate și, în 1877, le-a declarat război turcilor.
La început, România nu s-a implicat în lupta dintre popoarele răsculate și Imperiul Otoman, reafirmându-și pe cale pașnică independența. Însă, după izbucnirea războiului dintre ruși și turci, România a încheiat o convenție cu Rusia, prin care permitea trupelor rusești să ne traverseze țara. Aflând despre aceasta, Imperiul Otoman, fără a declara război României, a ordonat bombardarea unor orașe românești din apropierea Dunării.
Deși, în mai 1877, România și-a declarat independența, Imperiul Otoman nu ar fi acceptat atât de ușor schimbarea pe care și-o doreau românii. România trebuia acum să își câștige independența pe câmpul de luptă. În calitate de comandant al trupelor româno-ruse, Carol I a obținut victorii decisive la Grivița, la Rahova și la Plevna. În anul 1878, victoriile obținute de armata română la Smârdan și la Vidin au marcat încheierea perioadei de dominație a Imperiului Otoman asupra Peninsulei Balcanice. Drept urmare, în vara anului 1878, Marile Puteri au recunoscut independența României, iar țara noastră a devenit suverană, cu drepturi depline.
Cum este sărbătorită Ziua Independenței României?
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței României pe 10 mai, în toată țara sunt organizate diverse evenimente cultural-artistice, discuții, lecții și expoziții, care sărbătoresc importanța acestui eveniment în istoria României.
Este important să menționăm că, pe lângă declararea independenței de stat a României față de Imperiul Otoman, ziua de 10 mai marchează alte două evenimente importante din istoria României, și anume: începutul domniei lui Carol I în 1866 și încoronarea primului rege al ţării în 1881. Astfel, ziua de 10 Mai trebuie sărbătorită ca una dintre cele mai faste din istoria națională, având o semnificație triplă pentru români.
Iată și Programul ceremoniilor militare și religioase prilejuite de sărbătorirea Zilei Europei – 9 mai 2024:
Lasă un răspuns