AstraZeneca a cerut retragerea autorizației vaccinului său, începând de astăzi, 7 mai, din lipsă de cerere. Într-un proces deschis însă de zeci de familii în Marea Britanie, a admis că vaccinul său poate provoca TTS

Sănătate| 07.05.2024| 235| 0| Petrache Ecaterina

Comisia Europeană a retras, la cererea gigantului farmaceutic AstraZeneca, autorizația de comercializare a vaccinului împotriva Covid19, introdus pe piață de către această compania în statele membre ale UE, inclusiv în România. Decizia se aplică începând cu data de 7 mai 2024, conform documentului oficial publicat pe site-ul Comisiei, consultat de Știripesurse.ro.

AstraZeneca a depus cererea de retragere a autorizaţiei de comercializare a vaccinului pe data de 5 martie 2024, la mai bine de trei ani de când vaccinul anti-coronavirus a primit autorizația de comercializare (Decizia 698 din 29 ianuarie 2021 a Comisiei Europene).

În decizie nu sunt prezentate motivele pentru care gigantul farmaceutic a cerut retragerea autorizației pentru vaccinul său anti-Covid-19.

Reprezentanți ai companiei AstraZeneca au declarat pentru agenția de presă italiană Adnkronos, într-un punct de vedere oficial că:„Nu a mai existat nicio cerere pentru vaccinul Vaxzevria, care, prin urmare, nu a mai fofabricat sau distribuit”.  Mai mult, compania a adăugat că nici nu mai este de așteptat să existe vreo cerere viitoare pentru vaccinul său împotriva coronavirusului.

AstraZeneca a primit aprobarea de urgență de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pe 29 ianuarie 2021. Aprobarea a fost reînnoită în noiembrie 2022.

Dincolo de aprobările CE de comercializare sau retragere, un lucru este cert. Compania admite un efect secundar grav al vaccinului dezvoltat de ei.  AstraZeneca a recunoscut în instanță, pentru prima dată, că vaccinul său anti-Covid poate provoca TTS, adică tromboză cu sindrom de trombocitopenie.

Explicații firmei au venit într-un proces colectiv de mai multe milioane de lire sterline din Marea Britanie, dechis de zeci de familii care susțin că ei sau cei dragi au fost mutilați sau „uciși” de vaccinul „defect” al titanului farmaceutic, informează Daily Mail.

AstraZeneca a spus într-un document juridic depus la Înalta Curte din Marea Britanie, în februarie 2024, că vaccinul său „poate, în cazuri foarte rare, provoca TTS”.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *