Decizia Guvernului. Sistemul antigrindină va funcționa și va fi extins

Economie| 06.05.2024| 360| 0| Petrache Ecaterina

În ciuda protestelor unor agricultori, nu se va renunța la sistemul antigrindină. Situația înregistrată ieri în câteva localități prahovene, unde grindina a făcut ravagii, face ca măsura Guvernului să fie justificată. În câteva minute, în Vărbilău și Vâlcănești grindina a distrus tot, grădini, pomi fructiferi, viță de vie, acoperind curți, străzi și mașini.

Sistemul de protejare a culturilor împotriva căderilor de grindină va fi extins, reiese dintr-un răspuns transmis de Ministerul Agriculturii, la solicitarea unor parlamentari.

Guvernul a alocat pentru acest an 23,7 de milioane de lei credite bugetare și 44,5 milioane de lei credite de angajament, în cadrul etapei a 24-a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, un program susținut de guvernanți și cercetători, scrie economica.net.

Pentru acest an, Sistemul Național Antigrindină va funcționa cu trei centre zonale de combatere a căderilor de grindină.

Fiecare centru are în structură șapte unități de combatere a căderilor de grindină și 99 de puncte de lansare. Suprafața pentru care se va asigura protecție față de căderile de grindină va fi de aproximativ 2,3 milioane de hectare, față de 950.000 de hectare anul trecut, când au fost lansate peste 3.300 de rachete, în perioada 15 aprilie-15 octombrie.

În cadrul Programului se vor realiza studii, proiecte tehnice, execuție lucrări și achiziții de echipamente pentru trei Centre Zonale de Coordonare respectiv Moldova ( cu două unități de combatere a căderilor de grindină respectiv Moldova 1 Iași și Moldova 2 Vrancea precum și înființarea a două grupuri Suceava-Botoșani și Matca), Muntenia (înființarea a trei grupuri de combatere a căderilor de grindină respectiv Dâmbovița-Argeș, Dăbuleni, Movileni și lucrări la o unitate pilot Prahova) și Transilvania ( lucrări la trei unități la Mureș, Timiș, Maramureș).

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *