„Pericol pentru sănătate!” Avertismentul ANPC

Sănătate| 02.05.2024| 440| 0| Petrache Ecaterina

Deşi trăim în era tehnologiei şi a internetului, tradițiile Pascale vechi, încă se păstrează  la noi. Una dintre ele este vopsitul ouălor. Străbunicii  foloseau coloranți naturali, obţinuţi din ingrediente pe care oricine le are în cămară sau în curte, sfeclă roşie, coji de ceapă sau de nucă. Acum, cele mai multe dintre gospodine folosesc vopseaua special destinată, pe care o găsesc în magazine. Din păcate însă, sunt persoane care, în lipsa acesteia, folosesc vopsea care are însă altă destinație, ignorând sau necunoscând pericolul. Din acest motiv ANPC atrage atenția asupra acestui aspect.

La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii.

Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile la vopsirea ouălor, acestea pot reprezenta un real pericol pentru sănătate, atrage atenţia, în Jois Mare, Paul Anghel, director în cadrul ANPC, pe pagina sa de Facebook. Achiziţionarea vopselei pentru ouă se face doar din locuri autorizate.

„Achiziţionarea vopselei se va face numai din locuri autorizate şi se va citi cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să conţină: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale. Atentie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, a scris pa pagina sa, Paul Anghel.

Cea mai sigură alternativă este sfecla roșie.„Sfecla roşie este ideală pentru a vopsi ouăle.  Această legumă este o sursă bună de pigmenţi roşii şi galbeni cunoscuţi sub numele de betalaine. Betalainele sunt formate din betacianine (roşii) şi betaxantine (galbene). Cea mai importantă betacianină din sfeclă este betanina şi reprezintă 75-95 % din pigmentul roşu.

Datorită acestei substanţe, sfecla are o culoare roşie intensă şi poate acoperi ușor coaja poroasă a unui ou. De asemenea, în cazul în care vopseaua atinge albuşul de ou, acesta poate fi consumat fără probleme”, a mai afirmat directorul general ANPC.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *