Ministerul Educației nu are suficienți bani pe acest an pentru a cuprinde și majorarea de la 1 iunie a salariilor profesorilor și angajaților din școli

Educație| 29.04.2024| 216| 0| Petrache Ecaterina

Ministerul Educației a cheltuit deja 8,2 miliarde de lei, în primele trei luni ale acestui an, din bugetul de cheltuieli de personal. Suma reprezintă 25,3% din bugetul total care este, pentru 2024, de 32,5 miliarde de lei, conform edupedu.ro. Într-un memorandum aprobat de Guvern pe 25 aprilie se atenționează asupra faptului că execuția de peste un sfert din buget pe primele 3 luni face să fie insuficienți banii pentru salarii pentru tot anul, dacă se ia în calcul și majorarea programată pentru luna iunie. „Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară au fost aprobate unele majorări salariale pentru anumite categorii de personal bugetar. Din analiza evoluției bugetului Ministerului Educației la nivelul primului trimestru, la titlul ”Cheltuieli de personal” se înregistrează plăți de 8,2 mld. lei, respectiv 25,3% din bugetul aprobat, în contextul în care începând cu luna iunie va fi acordată a doua tranșă de majorare salarială reglementată prin actul normativ mai sus menționat”, scrie Ministerul Finanțelor în memorandumul citat.

Salariile profesorilor și ale angajaților din Educație au fost majorate la finanul anului trecut prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023. Aceasta prevede că la 1 iunie salariile pentru profesori vor fi cele din grilele aprobate de Executiv, iar pentru restul angajaților creșterea va fi de circa 4%, peste cele 7-8 procente adăugate deja în ianuarie 2024, prin raportare la salariile din decembrie 2023.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *