Cu un CV încărcat de EVADĂRI și tentative de evadare, din poziția ocupată la vârful ANP, fostul locțiitor șef tură de la Penitenciarul Ploiești ocupă funcția de Director al Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Ultima evadare petrecută în luna aprilie, anul acesta, arată slăbiciunea sistemului de apărare.
Mandatul de director al comisarului șef de poliție penitenciară Ilie Marian la Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar însumează mai multe EVADĂRI, dar și tentative de evadare ale deținuților din penitenciarele românești.
Ne raportăm doar la ultimii doi ani când, rând pe rând, penitenciarele Rahova, Ploiești, Codlea și iar Rahova, s-au înregistrat cu EVADĂRI care au tulburat liniștea cetățenilor.
Anul acesta, alarma a fost dată pe data de 09.04.2024 de un deţinut condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor.
Acesta a evadat dintr-o dubă aflată în faţa unei clinici medicale din Sectorul 2 din Bucureşti.
Deținutul periculos a fost liber 14 ore să cutreiere țara.
În 2017, bărbatul și-a bătut amanta până când a lăsat-o fără suflare. Încă de atunci era încarcerat în regim de maximă-siguranță.
Patru mașini ar fi schimbat, în total, deținutul. Surse judiciare spun că ar fi pretins că este șofer de TIR și că vehiculul lui s-a stricat. Șoferul de camion din Oradea a fost cel care a pus mâna pe telefon și a sunat la 112. Mascații au intervenit rapid.
Cu toții ne dorim o țară sigură, iar instituțiile din domeniul apărării trebuie să ne garanteze acest lucru.
Conform materialelor realizate de cei trimiși în control, prin penitenciarele țării, au existat și foarte multe tentative de evadare.
Cu toate că, la momentul de față, este o criză de siguranță în penitenciarele românești, unul dintre motive fiind și lipsa resursei umane și a profesioniștilor, directorul de direcție cu atributii de pază, escortare și supravegherea persoanelor private de libertate, siguranța penitenciarelor și aplicarea regimului penitenciar, transferul persoanelor private de libertate între unitățile penitenciare, este preocupat de înlăturarea din sistem, a unor polițiști pe care dumnealui îi consideră mai capabili și implicit incomozi.
Acest lucru este realizat prin hărțuiri sistematice, prin trimiterea controalelor periodic, numai asupra penitenciarelor vizate, controale bazate în mare măsură pe declarații ale persoanelor private de libertate, unele înregistrate cu boli psihice, pe declarații luate unor polițiști
indicați și pe conturarea unor spețe simple, în evenimente deosebit de grave, încercând să scoată în evidență că acolo sunt foarte multe probleme, scopul final fiind acela de a strica imaginea, dar și reputația celor vizați.
Ca o comparație:
„Un control al Curții de Conturi, desfășurat pe o perioadă de 2-3 săptămâni, se finalizează cu un raport final de 15-20 de pagini, în timp ce un control al celor din ANP, desfășurat pe o perioadă de o săptămână, la o unitate penitenciară „vizată” se finalizează cu un material de 80 de pagini”.
Controalele trimise de către directorul Marian Ilie, în unitățile penitenciare „vizate” de acesta, au început să cuprindă modul de lipire la cotor al documentelor, dacă documentele sunt păstrate în mape de plastic sau dacă foile sunt perforate.
Probabil, daca documentele ar fost lipite bine, nu ar mai fi avut loc evadarea de la Penitenciarul Rahova și nici alte tentative de evadare.
Rugăm conducerea Ministerului Justiției să verifice activitatea acestui domn, care se furișează de ani buni, în spatele responsabilităților sale și care aruncă cu noroi în carierele unor profesioniști, de teamă ca nu cumva să-și piardă scaunul.
Domna ministru al Justiției ALINA GORGHIU, noi ne dorimo țară sigură, iar asta implică și penitenciare sigure.
Domnul Ilie Marian, cel ce conduce Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar, nu are capacitatea de a înțelege situația și problematica cu care se confruntă oamenii din teritoriu, practic este rupt de realitate.
Dispozițiile aruncate la repezeală pe grupul de WhatsApp, prin care cere ofițerilor din operativ să verifice, prin controale, toate misiunile externe din afară penitenciarelor, de tipul instantelor, unități sanitare și puncte de lucru arată modul habarnist de a gestiona situațiile de criză.
Cum poți impune astfel de măsuri când resursa umană și logistică nu-ți permite?
Dacâ ai un penitenciar care deservește vreo 20 de instanțe, cum ar fi posibilă îndeplinirea acestei misiuni?
La o simplă privire aruncata pe CV-ul domnului cms. șef realizăm că trebuie să ne trimitem copiii la cursuri de Karate, deoarece siguranța le este pusă în pericol, cu dumnealui în fruntea „Pazei Penitenciarelor”.
Este de înțeles faptul că dumnealui nu are capacitatea de a gestiona situațiile de criză din unitățile penitenciare, deoarece a ocupat doar trei luni o funcție de conducere într-un penitenciar.
În perioada 25.07.2003-05.02.2006 a fost încadrat la Penitenciarul Ploiești pe funcția de Locțiitor Șef Tură.
Perioada 2006-2020 și-a desfășurat activitatea în cadrul ANP. (Doar atât a desfășurat…).
La data de 07.10.2020 a solicitat să fie trimis la Penitenciarul Rahova pe postul de director adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar, unde a rezistat trei luni, după care s-a cerut înapoi la Administrația Națională a Penitenciarelor pentru că era depășit de situație.
Perioada de referință 2023-2024
EVADĂRILE din CV-ul domnului cms. șef de poliție penitenciară Ilie Marian, director al Direcției Siguranța și Regim Penitenciar din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor:
Mai 2023 – Penitenciarul Ploiești
Mai 2023 – Penitenciarul Rahova
Mai 2023 – Penitenciarul Codlea
Iunie 2023 – Penitenciarul Timișoara
Decembrie 2023 – Penitenciarul Rahova
Aprilie 2024 – Penitenciarul Rahova
Spre știința domnului director!
„O constiință umflată de orgoliu este întotdeauna egocentrică și sensibilă doar la sine. Este incapabilă să învețe din trecut, să înțeleagă evenimentele actuale și să extragă învățămintele pentru viitor. Este hipnotizată de propria persoană și este imposibil să discuți cu ea. Aleargă inevitabil spre propria pierdere.” (Carl Gustav Jung).

Lasă un răspuns