Peste 20% dintre candidații la posturile de soldați și gradați profesioniști au picat proba sportivă. Doar jumătate din posturile scoase la concurs de MApN au fost ocupate

Social| 22.04.2024| 89| 0| Petrache Ecaterina

MApN a scos la concurs 5.093 de locuri pentru soldați profesioniști în armata României. Campania de recrutare a fost desfășurată, în lunile februarie, martie și aprilie, în 41 de județe și în municipiul București.

Cu toate acestea, numărul candidaților a depășit cu mult locurile disponibile, ajungând la 6.448, din care 20% au fost femei. Județele cu cel mai mare interes pentru candidați au fost Satu Mare, Călărași, Suceava și Alba, în timp ce Vrancea, Galați, Bistrița și București au înregistrat cel mai mic interes.

Conform MApN, cel mai mare număr de candidați a fost respins la prima probă, cea sportivă, la care 24% dintre candidați au picat. În urma evaluării psihologice, 18% dintre candidații rămași după proba sportivă nu au promovat, iar la ultima probă, cea medicală, 12% dintre candidații rămași au fost respinși.

Un total de 2.626 de candidați au fost admiși și repartizați la unități, cu un indice de admitere de 40%. din totalul celor înscriși.

Având în vedere că majoritatea candidaților au fost respinși în urma probei sportive, MApN a precizat că „Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”.

MApN mai informează că, începând din mai, veniturile lunare (net: soldă și normă de hrană) ale soldaților/gradaților profesioniști ar putea fi:

  • cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării: 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
  • cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
  • media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *