Beneficiile nebănuite ale consumului de urzici dar și contraindicații

Sănătate| 17.04.2024| 144| 0| Petrache Ecaterina

Urzicile, private de unii ca o simplă buruiană, sunt de fapt o sursă incredibil de bogată de nutrienți și au numeroase beneficii pentru sănătate. Consumul de urzici poate avea efecte surprinzătoare și pozitive asupra corpului uman, datorită compoziției lor complexe de vitamine, minerale și alte compuși bioactivi. Urzicile sunt extrem de sănătoase, ele conţin multe vitamine (A, B2, C, K), un număr mare de amnioacizi, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc), substanţe proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc. Însă, ceea ce nu ştim este că au şi o listă lungă de contraindicaţii.

Beneficiile consumului de urzici:

 1. Îmbunătățirea Nutriției
  Urzicile sunt extrem de nutritive, furnizând o cantitate semnificativă de vitamine și minerale esențiale. Sunt bogate în vitaminele A, C, K, precum și în fier, mangan, calciu, și magneziu. Consumul de urzici contribuie la completarea necesarului zilnic de nutrienți, susținând sănătatea generală și vitalitatea.
 2. Proprietăți antiinflamatorii
  Urzicile au proprietăți antiinflamatorii puternice, ceea ce le face un aliat important în lupta împotriva inflamațiilor cronice. Acestea pot ajuta în caz de artrita sau dureri musculare. Consumul regulat de urzici poate reduce semnificativ simptomele asociate cu inflamația.
 3. Suport pentru Detoxifierea Corpului
  Urzicile stimulează funcționarea rinichilor și îmbunătățesc eliminarea toxinelor și a excesului de lichide din corp, datorită efectului lor diuretic. Acest lucru contribuie la purificarea sângelui și la menținerea sănătății sistemului urinar.
 4. Reduc simptomele alergiilor
  Extractele de urzică sunt adesea folosite în tratamentele naturiste pentru alergii, deoarece pot bloca producția de histamină, un compus chimic implicat în reacțiile alergice. Astfel, consumul de urzici poate ajuta la ameliorarea simptomelor neplăcute ale alergiilor sezoniere.
 5. Susțin digestia
  Fibrele din urzici ajută la stimularea digestiei și la prevenirea constipației. De asemenea, proprietățile lor antiinflamatorii pot reduce disconfortul gastric și îmbunătăți sănătatea generală a tractului digestiv.
 6. Suport imunitar
  Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, urzicile pot contribui la întărirea sistemului imunitar. Vitamina C și fierul din urzici sunt esențiale pentru producția de globule roșii și pentru întărirea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor.
 7. Efecte antioxidante
  Urzicile sunt o sursă bogată de antioxidanți, care protejează celulele împotriva stresului oxidativ și a deteriorării cauzate de radicalii liberi. Acest lucru poate avea un rol în prevenirea îmbătrânirii premature și în reducerea riscului de boli cronice.

Nettle cream soup on wooden background.Soup with fresh nettles

Această „super-mâncare” veritabilă poate fi adăugată în dieta zilnică în diverse forme, fie ca parte a supei, smoothie-urilor sau ca garnitură la felurile principale, transformând orice masă într-o sursă de sănătate pentru corp.

Pe de altă parte, folosite în catităţi mari, urzicile duc la mărirea coagulabilităţii sângelui. De asemenea, urzicile sunt contraindicate persoanelor care au hipertensiune arterială, aterioscleroză, polipi, adenom testicular, la hemoragie uterină provocata de fibroame şi mioame. La vârstnici poate agrava tromboflebita.

În plus, din cauza acțiunii sale diuretice, consumul prelungit de urzici poate cauza un dezechilibru electrolitic. Cei care consumă în mod repetat plantă de urzică trebuie să aibă grijă că în dieta lor zilnică au introdus destul potasiu.

Cercetările de laborator au dovedit că urzica determină contracțiile uterului, ceea ce înseamnă că gravidele ar trebui să nu consume.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *