Atenție! Șerpii au ieșit din habitat. Recomandările salvamontiștilor pentru iubitorii de drumeții

Actualitate| 17.04.2024| 151| 0| Petrache Ecaterina

Turiştii care intenţionează să ajungă în Munţii Gutîi, Ţibleş, Rodnei, Maramureşului sau în cele două parcuri din zona alpină, trebuie să aibă în vedere că aerul cald din ultimele zile a scos şerpii din habitat, a informat, miercuri, 17 aprilie, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga. Întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe se datorează atingerii șerpilor sau imprudenței. Şerpii veninoşi nu atacă decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi, susține Benga.

„Dacă locuiţi sau călătoriţi în zone în care există şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un băţ lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu vă aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de şerpi veninoşi din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul ţării, mai puţin în centrul şi sudul Munteniei şi Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la altitudinea de 2.000 de metri”, a spus Dan Benga.

Semne ale muşcăturii de viperă sunt durerile acute, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înţepături mici la distanţă de circa un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa, alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă) şi dureri abdominale.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *