Controale la comercianții de pește: sechestru pe 1.165 kg de peşte și 464 de kg de pește dat la gunoi

Actualitate| 16.04.2024| 162| 0| Petrache Ecaterina

Inspectorii sanitari-veterinari au început controalele la comercianții de pește. Până acum au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare de 149.400 lei, după o acțiune de verificare a originii şi trasabilității peștelui și a produselor din pescuit la 57 de operatori din 22 de judeţe, inclusiv în Prahova, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

De asemenea, a fost trimisă spre neutralizare o cantitate de 464 de kg de peşte, pentru lipsa elementelor de identificare.
„ANSVSA a desfăşurat, în data 10 aprilie, o acţiune de verificare a originii şi trasabilităţii peştelui şi a produselor din pescuit. Verificările au avut loc în 22 de judeţe (Alba, Bacău, Bihor, municipiul Bucureşti, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea), unde au fost verificaţi 57 de operatori. În urma controalelor, inspectorii sanitari-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au constatat abateri de la legislaţie privind: etichetarea produselor, respectarea normelor privind întreţinerea igienică a spaţiilor, recipientelor, ambalajelor şi a utilajelor de lucru şi respectarea termenului de valabilitate al produselor”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

De asemenea au fost recoltate 44 de probe în vederea efectuării examenelor de laborator pentru determinarea metalelor grele (plumb, cadmiu) şi pentru determinarea gradului de prospeţime. „Pentru neconformităţile constatate la unităţile verificate din judeţele Bacău, Brăila, Cluj, Galaţi, Iaşi, Suceava, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale în valoare de 149.400 lei. De asemenea, a fost reţinută oficial şi trimisă spre neutralizare o cantitate de 464 de kg de peşte (pentru lipsa elementelor de identificare), iar pentru cantitatea de 1.165 kg de peşte s-a dispus sechestru, până la eliberarea buletinului de analiză”, conform ANSVSA.

Controalele ANSVSA cu această tematică vor fi întreprinse şi în perioada următoare.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *