Judecătoria Ploiești a decis condamnarea fără acord de recunoaștere în cazul inculpatului PETRE LAURENȚIU la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, faptă comisă în data de 12.05.2022. La aceea dată, Petre Laurențiu – aflat la volanul unui autoturism – a accidentat mortal o fetiță de 8 ani, pe o trecere pentru pietoni din comuna Plopu. Alături de fetiță, pe trecere era și mama acesteia, care a fost rănită grav, suferind un traumatism cranio-cerebral frontal și o fractură deschisă la picior, fiind preluată de un elicopter SMURD.
Instanța aplică inculpatului Petre Laurențiu pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a conduce vehicule din categoriile A, B, C, D, BE, CE, DE, pe o perioadă de 5 ani, care se execută conform art. 68 alin. (1) lit. b) C.pen., de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Totodată. interzice inculpatului Petre Laurențiu ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a conduce vehicule din categoriile A, B, C, D, BE, CE, DE, care se execută în eventualitatea revocării suspendării executării pedepsei sub supraveghere.
Magistrații au mai decis suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, iar pe durata termenului de supraveghere, obligă inculpatul să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Prahova, la datele stabilite de această instituţie; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii și documente de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. În temeiul art. 93 alin. (2) lit. b) C.pen., pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului obligaţia să frecventeze două programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de Probaţiune Prahova sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Primăriei Iordăcheanu sau în cadrul Școlii Gimnaziale Iordăcheanu.
Instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile și obligă partea responsabilă civilmente Societatea de Asigurare-Reasigurare Omniasig Vienna Insurance Group S.A. la plata către aceştia a următoarelor sume: – 7.151,31 lei către partea civilă Bălănescu Mariana, cu titlu de daune materiale – cheltuieli de înmormântare şi pomenire; – 100.000 euro (prin echivalent în lei la data plăţii efective) către partea civilă Bălănescu Mariana, cu titlul de daune morale; – 50.000 euro (prin echivalent în lei la data plăţii efective) către partea civilă I. A. G., cu titlul de daune morale; – 6.700 de lei către partea civilă Bălănescu Adrian, cu titlu de daune materiale – cheltuieli de pomenire; – 50.000 euro (prin echivalent în lei la data plăţii efective) către partea civilă Bălănescu Adrian, cu titlul de daune morale; – 30.000 euro (prin echivalent în lei la data plăţii efective) către partea civilă Bălănescu Maria, cu titlul de daune morale; – .7812 lei către partea civilă Bălănescu Luminița, cu titlu de daune materiale – cheltuieli de înmormântare; – 20.000 euro (prin echivalent în lei la data plăţii efective) către partea civilă Bălănescu Luminiţa, cu titlul de daune morale; – 10.000 euro (prin echivalent în lei la data plăţii efective) către partea civilă Bălănescu Eduard Vasile, cu titlul de daune morale; – 10.000 euro (prin echivalent în lei la data plăţii efective) către partea civilă Bălănescu Antonia Mihaela, cu titlul de daune morale.
Respinge în rest acţiunea civilă formulată de părţile civile ca neîntemeiată. Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Serviciul de Ambulanţă Judeţean Prahova, obligă partea responsabilă civilmente Societatea de Asigurare-Reasigurare Omniasig Vienna Insurance Group S.A. la plata sumei de 433 de lei, cu titlul de daune materiale – cheltuieli prespitaliceşti asigurate victimei Bălănescu Antonia Maria, către partea civilă Serviciul de Ambulanţă Judeţean Prahova. Respinge ca inadmisibilă cererea de constituire de parte civilă formulată de Serviciul de Ambulanţă Judeţean Prahova împotriva părţii responsabile civilmente Societatea de Asigurare-Reasigurare Omniasig Vienna Insurance Group S.A. cu privire la contravaloarea serviciilor medicale prespitaliceşti acordate numitei Bălănescu Mariana, în cuantum de 433 de lei. Obligă partea responsabilă civilmente Societatea de Asigurare-Reasigurare Omniasig Vienna Insurance Group S.A. la plata sumei de 4.760 de lei către părţile civile Bălănescu Adrian şi Bălănescu Luminiţa, precum şi la plata sumei de 4.760 de lei către părţile civile Bălănescu Mariana, Bălănescu Maria şi I. A.G., sume reprezentând onorariu avocaţial achitat în baza chitanţelor depuse la dosarul cauzei. Respinge cererea părţii responsabile civilmente Societatea de Asigurare-Reasigurare Omniasig Vienna Insurance Group S.A. de reducere a cheltuielilor de judecată solicitate de părţile civile proporţional cu admiterea acţiunii civile, ca neîntemeiată și obligă pe inculpatul Petre Laurenţiu la plata sumei de 3.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare faţă de stat, din care suma de 2.000 de lei aferentă fazei de urmărire penală.

Lasă un răspuns