Bolnavii de cancer continuă să întâmpine probleme, de la listele de așteptare pentru diverse terapii, până la accesarea din propriile fonduri a unor tratamente foarte scumpe, cazuri despre care am mai scris. Din păcate însă, numărul cazurilor de cancer este în continua creștere.
La finalul anului trecut existau 204.722 de cazuri de cancer dintre care 2.700 sunt copii. Din păcate mulți sunt neasigurați, ceea ce dramatizează situația lor.
In aceste condiții s-a decis ca, de la 1 iulie pacienţii neasiguraţi și diagnosticați cu cancer, vor fi incluși în Planul Naţional de Cancer. Acest demers înseamnă că vor beneficia de acces la servicii de prevenţie, diagnostic şi pot să acceseze şi planul de tratament.Toate vor fi decontate de la bugetul de stat.
„Avem Planul Naţional de Cancer, în cadrul acestui plan s-au introdus servicii şi pentru neasiguraţi, ceea ce este un mare fapt faţă de alte ţări. Prin introducerea în acest plan naţional de cancer a acestui segment de populaţie, cel neasigurat, înseamnă că dânşii au acces la servicii de prevenţie – asta înseamnă că depistez precoce -, la servicii de diagnostic şi pot să acceseze şi planul de tratament. Deci este un mare pas înainte. Banii vin de la bugetul de stat, aici e diferenţa. În Programul Naţional de Cancer există multe lucruri care intră acum, de la 1 iulie. Deci persoanele neasigurate, începând cu 1 iulie, vor avea acces la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament în cadrul Planului Naţional de Cancer, plată care va veni de la bugetul de stat. Se va deconta de la bugetul de stat în funcţie de câţi oameni se vor prezenta şi la câţi oameni se vor depista cazuri de cancer. Practic aceşti pacienţi neasiguraţi vor beneficia şi de investigaţii”, a declarat dr. Valeria Herdea, președintele CNAS pentru AGERPRES.
Potrivit preşedintelui CNAS, parcursul celor neasigurați va fi același cu al celor care sunt asigurați. „Se va face acelaşi parcurs ca la ceilalţi pacienţi, fiindcă e un drept constituţional într-o astfel de boală. Gândiţi-vă că avem cancere de colon, cancere de esofag, avem cancere pulmonare, cancer de sân etc, e o mortalitate foarte înaltă, deci o astfel de măsură e foarte binevenită. Planul Naţional de Cancer este unul din dezideratele cele mai importante pe care eu, personal, le apăr în acest mandat. Vă spun de ce, pentru că nu este normal să moară atâţia oameni şi atunci un astfel de plan, care e rodul muncii a foarte multor oameni, merită pus în aplicare şi merită sprijinit.”, a afirmat dr. Valeria Herdea.
Preşedintele CNAS a precizat că această alocare pentru pacienţii neasiguraţi este prevăzută doar pentru Planul Naţional de Cancer şi nu pentru toate tipurile de servicii medicale.
Lasă un răspuns