Startul campaniei de înscriere pentru observatorii independenţi la alegerile locale şi europarlamentare

Politică| 10.04.2024| 93| 0| Virgil Rădulescu

În contextul apropierii alegerilor locale şi europarlamentare din 9 iunie, Coaliţia VotCorect, un consorţiu format din organizaţii civice angajate în apărarea democraţiei şi a drepturilor omului, anunţă startul campaniei de înscriere pentru observatorii independenţi.

Coaliţia este formată din organizaţii cu experienţă din toată ţara: Expert Forum (Bucureşti), Asociaţia Civica (Iaşi), Asociaţia Rădăuţiul Civic (Suceava), Centrul pentru Studiul Democraţiei (Cluj-Napoca) şi Centrul pentru Resurse Civice (Constanţa), care mobilizează resurse şi expertiză la nivel naţional şi în străinătate pentru a acredita observatori care vor avea un rol esenţial în monitorizarea alegerilor.

Cine sunt observatorii şi cum se înscriu cei interesaţi?

Observatorul este un cetăţean cu drept de vot care nu face parte din vreun partid politic. Rolul său este să fie prezent în secţia de votare şi să urmărească corectitudinea procesului electoral, fără a interveni direct în desfăşurarea operaţiunilor electorale. Persoanele care doresc să se înscrie ca observator nu trebuie să fie implicate activ în campania electorală a unui partid sau candidat în aceste alegeri. Există şi un Cod de Conduită care detaliază tot ce ţine de statutul de observator. Activitatea de observator este incompatibilă cu cea de candidat (chiar şi independent), delegat din partea unui partid politic, de operator de calculator sau de membru al unui birou electoral.

Înscrierea ca observator se face exclusiv online, prin platforma observatori.votcorect.ro. Cei interesaţi vor completa un formular în care vor furniza datele necesare acreditării. În plus, formularul conţine întrebări care ne ajută să organizăm mai eficient procesul de observare. Echipa Vot Corect va verifica fiecare profil în parte înainte de a acorda acreditarea.

Ce asigurăm?
În primul rând, activitatea nu este remunerată, ci se bazează pe voluntariat. Însă ne asigurăm că observatorii noştri sunt pregătiţi şi informaţi pentru a face faţă provocărilor zilei votării şi oferim acces la training şi la materiale necesare pentru îndeplinirea cu succes a tuturor sarcinilor (precum un Manual al Observatorului) sau asistenţă electorală, inclusiv prin intermediul unui call center care va funcţiona pe toată durata zilei alegerilor. Fiecare observator va completa fişe de observare sau va putea utiliza aplicaţia pentru smartphone Vote Monitor, realizată de Code for Romania, pentru a colecta date din secţiile de votare.

Care este perioada de înscrieri?
Perioada de înscrieri este deschisă începând de astăzi şi se încheie astfel:
– termenul limită general este vineri, 31 mai (inclusiv) – ecusonul de observator va fi transmis prin poştă
– pentru observatorii din Bucureşti sau dintr-un alt oraş unde există parteneri, iar observatorii îşi pot ridica acreditarea personal (şi nu o trimitem noi prin poştă): miercuri, 5 iunie.
– observatorii care îşi vor desfăşura activitatea în străinătate – 29 mai.

Încurajăm pe toţi cei interesaţi să se înscrie cât mai curând posibil pentru a beneficia de toate resursele şi sprijinul oferit de Coaliţia VotCorect.

De ce este importantă observarea independentă pentru o democraţie solidă?

Acreditarea observatorilor este procesul prin care cetăţenii activi, neafiliaţi politic, sunt împuterniciţi să urmărească desfăşurarea corectă a alegerilor. Observatorii monitorizează deschiderea secţiilor de votare, procesul de votare, numărarea voturilor şi raportarea rezultatelor, asigurându-se că toate aceste etape respectă legislaţia în vigoare. Datele colectate din secţiile de votare ne permit să tragem concluzii cu privire la modul în care s-au organizat alegerile şi să publicăm un raport de observare, care va include şi recomandări şi care va contribui la îmbunătăţirea proceselor electorale viitoare.

Observatorii acreditaţi de coaliţia VotCorect fac parte dintr-un efort mai larg de protejare a integrităţii electorale şi de promovare a transparenţei în procesul democratic. Experienţa acumulată şi rapoartele publicate de Expert Forum şi parteneri au contribuit semnificativ la îmbunătăţirea legislaţiei electorale şi la creşterea corectitudinii proceselor electorale. În 2024 vom continua să protejăm integritatea alegerilor.

Pentru mai multe informaţii despre coaliţie, activitatea de observare şi înscrieri vizitaţi www.votcorect.ro.

Puteți începe înregistrarea ca observator aici

Puteți afla mai multe despre observatori, rolul acestora și procedurile de acreditare aici.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *