Portofelul digital intră în linie dreptă. Telefonul va ține loc de carte de identitate

Actualitate| 02.04.2024| 125| 0| Petrache Ecaterina

Cetățenii vor putea să își confirme identitatea cu ajutorul telefonului mobil, potrivit unei decizii a Consiliului Uniunii Europene.

Instituția a aprobat un cadru legal pentru implementarea portofelului digital european securizat, conceput pentru a furniza o identitate digitală tuturor cetățenilor Uniunii. După introducerea acestuia, companiile și cetățenii din UE vor putea să acceseze servicii online fără a mai fi necesară utilizarea metodelor tradiționale de identificare, cum ar fi cartea de identitate, permisul de conducere sau codul de înregistrare, în situații precum check-in-ul în aeroport sau închirierea unui autoturism. De asemenea va facilita identificarea online a posesorului în întreaga Uniune, eliminând necesitatea folosirii metodelor de identificare private.

Până în 2026, potrivit regulamentului, toate statele membre vor fi obligate să ofere cetățenilor un portofel digital compatibil cu cele din restul statelor membre.

Utilizarea acestui instrument va fi voluntară, nu obligatorie, ne asigură UE, printr-un comunicat de presă.

Serviciile de emitere, utilizare și revocare ale portofelului digital vor fi gratuite pentru persoanele fizice, conform avocatnet.ro..

Portofelul va conține un panou de control al tuturor tranzacțiilor accesibile titularului său atât online, cât și offline și va permite interacțiunea între portofele.

În plus, portofelele de identitate digitală europeană le vor permite celor care le vor folosi să aleagă ce aspecte ale identității, ale datelor și ale certificatelor deținute partajează cu terții și să țină evidența acestor partaje. Utilizatorii vor putea să aibă control asupra informațiilor care sunt partajate.

Această măsură vine la trei ani după lansarea proiectului, în 2021. Regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE în curând și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, urmând a fi implementat în totalitate până în 2026.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *