Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile pentru programul „Primul student din familie”.
Conform programului, vor fi finanțate subvenții pentru elevi și studenți a căror situație se încadrează în anumite cerințe.
Pot beneficia de subvenție, elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a, suma fiind în valoare de 300 de lei/ lună pentru o perioadă de min. 12 luni și max. 21 luni.
Pentru studenți, vor fi finanțate subvenții în valoare de 330 lei/lună, pe o perioadă de min. 12 luni și max. 24 luni. Aceste subvențiile pentru elevi și studenți nu vor fi achitate în timpul vacanței de vară.
Modalitatea de acordare a subvențiilor va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ. Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50.000.000 euro.
Conform programului, criteriile prioritare de acordare a sprijinului pentru facilitarea tranziției la studiile universitare și a subvenției pentru elevi din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv cei școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, vizează cel puțin una dintre următoarele situații:
- a) elevi care provin din familii cu părinți fără studii superioare;
- b) elevi de etnie roma;
- c) elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
- d) elevi în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă“, a căror familie realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
- e) elevi cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
- f) elevi care provin din familii monoparentale, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
- g) elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, încadrate conform criteriilor din anexa nr.1 la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, și structurate tipologic conform aceluiași ordin, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
- h) elevi proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare, în baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune al familiei elevului.
Proiectele din cadrul apelurilor PEO pot fi depuse de instituții de învățământ superior de stat și particulare, precum și de unități de învățământ preuniversitar de stat, în parteneriat cu instituții de învățământ superior de stat și particulare.
Cererile de finanțare pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, în perioada 28 martie 2024 – 31 mai 2024.
„Primul student din familie” este parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU) și este finanțat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 și din bugetul de stat.
Lasă un răspuns