Erori grave în evaluarea lucrărilor elevilor la simularea Bacalaureatului. O lucrare, patru note cu diferențe chiar și de 3 puncte

Educație| 28.03.2024| 179| 0| Petrache Ecaterina

Simularea examenului de Bacalaureat, exercițiu menit să cuantifice pregătirea elevilor pentru acest examen important din viața lor, mai mult i-a bulversat decât să-i ajute. Corectarea multor lucrări arată diferențe mari de notare din care elevii nu mai înțeleg nimic. Pe facebook se plâng de neregulile notelor obținute atât elevi cât și dascăli. Directorul unui liceu din Timișoara atrage atenția, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, asupra unor nereguli grave pe care le-a sesizat în timpul evaluării lucrărilor de la simularea examenului de Bacalaureat din acest an.  Dan Ion Ionici, directorul Liceului Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timișoara, a observat diferențe uriașe între notele acordate aceleiași lucrări de către profesorii evaluatori. „Ce este anormal este modul de notare și modul de calcul al mediei unui elev a cărui lucrare a fost corectată de 4 corectori care au dat 4 note: 7,60, 4,60, 4,80 si 7,10!! Conform art. 12 din cadrul OME 6156/2023 calculul este: 4,80 + 7,10=11,90:2=5,95 nota finală! Concret, ce ar trebui să înțeleagă un elev care are așa mari diferențe între note! A…..și iar elevii sunt de vină că nu au învățat! Situația nu este singulară….!”, Dascălul este de părere ca selecția profesorilor evaluatori trebuie făcută mai atent și după criterii clare: „Să predea la liceu și să aibă expertiză în evaluarea unor lucrări de Bacalaureat”, a precizat acesta într-o intervenție televizată.

Mulți elevi spun că nu înțeleg cum le-au fost acordate notele la simularea examenului de Bacalaureat din acest an. Corectate de mai mulți profesori, lucările au primit note diferite. Unele diferențe erau și de 3 puncte. Sunt cazuri în care un profesor a acordat o notă de peste 9, iar un altul a considerat că lucrarea este de 6,6.

Un elev s-a plans pe o rețea de socializare că evaluarea lucrării sale este cel puțin ciudată. El a primit patru note diferite, între ele fiind diferențe mari: 9,1 (30 puncte pe eseu) 8,1 (27 puncte pe eseu) 7,1 (19 puncte pe eseu) 6,6 (25 puncte pe eseu). Elevul consider acest sistem de notare o prostie. Unii elevi se gândesc la o formă de protest, alții acuză faptul că este incorect ca lucrările să le fie evaluate de profesori de gimnaziu.

Reacția ministerului Educației nu a întârziat să apară. Secretarul de stat Sorin Ion a spus că ministerul va încerca să obțină informații cu privire la profesorii care au acordat punctaje atat de diferite la corectarea lucrărilor și că aceștia vor fi „ajutați să-și îmbunătățească competențele de evaluatori” pentru ca „sunt profesori care predau la clasă”.

La rândul lor, profesorii evaluatori care au participat la simularea examenului de Bacalaureat au atras atenția asupra faptului că au avut de corectat un număr foarte mare de lucrări într-un timp foarte scurt.

Conform procedurii anunțate de Ministerul Educației, un profesor evaluator ar fi trebuit să primească aproximativ 50 de lucrări la simulările examenelor naționale. În realitate, numărul lucrărilor primite a trecut de 70.

Cadrele didactice s-au plâns pe rețelele de socializare că efortul depus pentru corectarea lucrarilor pe platforma online a fost mai mare decat în cazul corectarii pe hârtie, conform adevărul.ro.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *