Polița RCA mai scumpă în cazul șoferilor care au primit amenzi de circulație. Bonusul pentru cei corecți este doar promisiune

Actualitate| 27.03.2024| 186| 0| Petrache Ecaterina

Ceea ce părea a fi o teorie a conspirațiilor se adeverește ușor, ușor. Polița de asigurare RCA se pregătește să devină mai scumpă pentru șoferii care încalcă regulile de circulație și primesc amenzi în trafic. Noua lege RCA, care a trecut de Senat prevede, cu cât un șofer comite mai multe nereguli în trafic, sancționate contravențional de polițiștii de la rutieră, cu atât există riscul ca polița RCA să crească.

Documentul prevede și amenzi mai mari pentru transportatorii prinși fără RCA valabil.

Noul act normative mai prevede, printre altele că  păgubiții RCA nu vor mai putea primi în avans de la asigurători, decât maxim 400 de euro, pentru reparațiile în regie proprie a mașinilor avariate.

Reparația în regie proprie a mașinii se referă la faptul că păgubitul solicită despăgubirea pe baza evaluării făcute de către asigurator înainte ca autovehiculul să fie reparat, după care se ocupă el însuși, pe cont propriu, de aducerea acestuia la starea dinaintea producerii evenimentului cu risc asigurat.

Un amendament inițiat de PSD și convenit cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) interzice plata în avans pentru reparații mai mari de 400 de euro/2000 de lei.

Amendamentul prevede că la articolul 23, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alin. (7), (8) si (9), cu următorul cuprins:

(7) La solicitarea persoanei prejudiciate, despăgubirile pot fi achitate anticipat reparației bunului avariat cu conditia ca valoarea totala a despăgubirii sa nu depaseasca echivalentul in lei a 400 de euro, la cursul de schimb BNR din ziua efectuarii platii.

(8) Excepția prevăzută la alin. (7) nu este aplicabilă în următoarele situații:

  1. a) vehiculul a fost încadrat în situația de daună totală economică;
  2. b) vehiculul a fost înstrăinat avariat;
  3. c) vehiculul a fost radiat din circulație.

(9) Incalcarea prevederilor alin. (7) constituie contravenție şi se sancţionează cu o amendă de 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării.

Pe de altă parte, actul normativ care va merge la Camera Deputaților pentru promulgare mai prevede, ca pentru șoferii care nu au abateri în trafic, să existe posibilitatea, ca în termen de patru-șase luni de zile aceste polițe RCA să se ieftinească. De ce nu de acum când și pretențiile asiguratorilor au crescut la fel ca și amenzile, că tot se modifică legea? Dacă sancționezi cu creșterea RCA pe cei care au amenzi pentru infracțiuni în trafic, normal este să beneficieze de un bonus cei care circulă corect. Peste 6 luni(va mai trece ceva timp până când actul normativ intră la votul final și până va fi promulgată) se cam termină cu alegerile și vom rămâne doar cu promisiunea.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *